НОВИНИ

Ултиматумът към Карлес Пучдемон изтече - какво следва?

В деня на очакваната развръзка, кризата между Мадрид и Барселона се задълбочи още повече. Преди изтичането на втория ултиматум за даване на ясен отговор обявил ли е независимост или не, каталунският лидер Пучдемон отговори с писмо и не се отказа от плановете за отцепване. 30 минути след изтичането на крайния срок, испанското правителство обяви, че пристъпва към замразяване на автономията на Каталуния. Кабинетът се събира на извънредно заседание в събота, за да обсъди конкретните мерки, които ще наложи.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:25, 19.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Вместо да достигне до развръзка, темата Каталуния днес окончателно се превърна в игра на нерви. Появиха се дори иронични заглавия като "Кой ще мигне пръв - Пучдемон или Рахой?". Минути след като изтече вторият само за седмица ултиматум от Мадрид към Барселона, говорителят на испанското правителство заяви, че е време законността и конституционният ред да се върнат в Каталуния, а гражданите да спрат да живеят в ситуация на хаос и политическа криза. За единствени виновни посочи каталунските лидери, а единствен възможен ход - задействане на член 155-и.


Задействането на член 155-и не означава незабавно замразяване на автономията. Всъщност, това е процес, който ще отнеме поне една седмица. Ако в събота кабинетът Рахой реши да предприеме тази безпрецедентна мярка, следват няколко стъпки. Правителството трябва да отправи официална молба към Сената, в която да обясни как и защо счита, че Каталуния не спазва конституционните си задължения и какви мерки препоръчва да бъдат взети. След това топката отново е в полето на Карлес Пучдемон, който ще бъде "приканен" да спазва закона - в случая - да се откаже от независимостта. Ако това не се случи, започва поетапно отнемане на голяма част от правомощията на регионалния парламент в Каталуния.


Пучдемон ще остане де факто премиер, но неговите министри няма да имат власт. Парламентът ще остане разпуснат, вместо това, ще се създаде "преходна правителствена власт", която ще управлява Каталуния, следвайки нарежданията от Мадрид.


Замразяването на автономията може да трае до три месеца, но очакванията са Мадрид да направи всичко този период да е възможно най-кратък. Най-вероятният изход от политическата криза, е свикване на избори за регионален парламент. Тук обаче отново има много въпросителни - Мариано Рахой рискува сепаратистите да спечелят с голямо мнозинство и това да им даде още повече сила. Възможен е и друг вариант - Пучдемон да падне от власт, ако се окаже, че всъщност искащите независимост каталунци са малцинство. Единственото, което е сигурно е, че политическата криза в Испания ще продължи още дълго.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 „Писател назаем“ дойде и в Русе
„Писател назаем“ дойде и в Русе
Броят на болните от Алцхаймер ще се утрои до средата на века
Броят на болните от Алцхаймер ще се утрои до средата на века