НОВИНИ

Мадрид пристъпва към временна отмяна на самоуправлението на Каталуния

Испанското правителство пристъпва към временна отмяна на автономията на Каталуния. Каталунският лидер Карлес Пучдемон не се отказа от плановете за независимост. Той даде искания за днес отговор в писмо. Правителството на испанския премиер Мариано Рахой ще обсъди конкретни мерки в събота.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:27, 19.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Тонът между Мадрид и Барселона се изостри още повече. В поискания срок, днес сутринта, каталунският лидер Карлес Пучдемон отговори на Мариано Рахой с писмо в мрежата Туитър. Той заплаши с официално обявяване на независимост на Каталуния, ако Мадрид откаже преговори и продължи с репресиите.

"Каталунският парламент може да обяви независимост, ако Мадрид откаже диалог", пише в писмото на Карлес Пучдемон до Мариано Рахой

При това положение, кабинетът на консерватора Мариано реагира, както се очакваше.

Иниго Мендес де Виго, говорител на правителството на Испания: Поради липса на отговор на ясни и точни условия, правителството на Испания разбира, че няма отговор на исканията му. В резултат, правителството ще продължи с процедурите от член 155 на Конституцията с цел да възстанови законността в Каталуния.

Това означава, че самоуправлението на Каталуния ще бъде временно отнето, как точно - ще се реши в събота. По-крайно настроените организации в Каталуния веднага обявиха, че няма да приемат задействането на член 155 и ще излязат на протести и срещу ареста на двама техни активисти.

Марсел Де Лос Риос, говорител на организацията "Омниум": Тази събота ще излезем на улицата, за да протестираме срещу политическото потисничество от страна на държавата, която избра Жорди Санчес и Жорди Куишарт за изкупителни жертви.

Други са по-сдържани.

Хуан Алтес, пенсионер от Барселона: Настройват още повече хората към сепаратизъм. С тези игрички настройват още повече хората да искат независимост. Така мисля аз.

Испанският парламент трябва да одобри мерките за Каталуния, но премиерът Рахой разполага с достатъчно подкрепа сред депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл отрича да помага за президентската кампания на тв звездата Ксения Собчак
Кремъл отрича да помага за президентската кампания на тв звездата Ксения Собчак
Освободиха полицейския началник, обвинен във вземане на подкуп от ало измамници
Освободиха полицейския началник, обвинен във вземане на подкуп от ало измамници