НОВИНИ

Унгария обвини САЩ в намеса чрез финансиране за медии

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини американското правителство, че се намесва във вътрешните работи на страната му и предстоящата кампания за парламентарните избори чрез предложението си за финансиране на „обективни“ медии в Унгария, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
23:50, 15.11.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
унгария обвини сащ намеса финансиране медии
Снимка:

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ призова унгарските медии, базирани извън столицата Будапеща, да кандидатстват за финансово подпомагане. Една от обявените цели на програма на стойност 700 000 долара е „да бъде подобрено качеството на местните традиционни и онлайн медии, както и да бъде разширен достъпът до надеждна и безпристрастна информация“.

Унгарският външен министър определи решението на САЩ като „шокиращо и необичайно“ за съюзници.

;

Финансираните от американската страна проекти ще започнат да се изпълняват между май и юли 2018 г., а изборите в Унгария са през април, отбелязва Асошиейтед прес.

Унгарският премиер Виктор Орбан неведнъж е изразявал желание да преобладава унгарската собственост в четири сектора на унгарската икономика - медии, енергетика, банково дело и търговия. Само търговският сектор продължава да е в чужди ръце, отбелязва Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушват Цацаров в НС за паралелния износ на лекарства
Изслушват Цацаров в НС за паралелния износ на лекарства
Продадоха първото издание на „Хари Потър“ за 105 хил. лири
Продадоха първото издание на „Хари Потър“ за 105 хил. лири