НОВИНИ

Унгарците гласуваха на референдума за мигрантските квоти

Първите прогнозни резултати за днешния референдум в Унгария сочат, че близо 95 на сто от участвалите са отговорили с "не" на въпроса: "Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?". Но избирателната активност е била около 45 процента - под необходимите 50 процента плюс 1 глас. При това положение се очаква вотът да бъде невалиден.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова оператор: Станислав Ангелов
20:17, 02.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
По света

След три месеца масирана кампания, унгарците посрещнаха деня на референдума. Част от тях - решени да кажат не, други - решени да игнорират вота. В Пети избирателен района на Будапеща много хора гласуваха в ранните часове.

- Важно е да гласуваме, защото виждаме какво става в Европа с терористичните атаки и не искаме това да става и тук. Виждаме, че мигрантите не се интегрират, не искат да работят, не искаме толкова млади мъже да идват...

- Ще гласувам с не, защото харесвам страната си, харесвам и вашата страна и Европа, такава каквато е.

- Няма да гласувам, въпросът не е сериозен, има много по-важни въпроси - хората няма работа, заплатите са ниски и не искам да гласувам за 1294 мигранти.

Това са и основните настроения в унгарското общество. За част от хората заплахата е реална, моментът е исторически и днес се решава бъдещето на страната и на Европа. За други - цялата кампания и референдумът са пропаганда, която отклонява вниманието от теми като образование и корупция и цели да държи привържниците на Орбан активни до следващите избори. Премиерът гласува в Будапеща заедно със съпругата си и отправи послание, адресирано към Европа.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: "Най-важната ми задача следващата седмица е да отида в Брюксел, за да водя разговори и да се опитам с помощта на резултата от вота да постигна това - да не сме задължени да приемаме в Унгария хора, с които не бихме искали да живеем."

В Унгария референдумите се насрочват по въпроси от компетенцията на националния парламент. Случаят с този не е такъв, той няма задължителен характер и няма да има юридически последици. Но въпросът е формулиран така, че с едно "не" избирателите да отхвърлят и мигрантските квоти, и възможността за налагане на решения от Брюксел на Унгария, с които тя не е съгласна. И да засилят позициите на Орбан и у дома, и в Европа.

Роберт Ласло, политически анализатор: "В дългосрочен план Орбан иска да бъде политик тежка категория на европейско ниво. Не става дума да бъде следващият Жан-Клод Юнкер, което той не иска. Той не вярва в модела, по който ЕС функционира в момента. Той наистина мисли, че Ангела Меркел ще се провали, че Франсоа Оланд ще се провали, че националните държави ще се въздигнат отново, че Европейският съюз ще се промени в много близко бъдеще. Орбан се подготвя за този момент. Той иска да е лидер на тази нова Европа, в която вярва и затова се опитва да обърне общественото мнение в Унгария срещу Евросъюза в сегашния му вид.Той и други политици от Фидес казват, - ние нямаме проблем с бежанците, имаме проблем с Брюксел, с провалените политици, със стария елит и лошите решения.

Вотът за мигрантските квоти всъщност е тест за подкрепата към Орбан две години преди следващите избори в Унгария и предизвикателство към Брюксел. Ще чуят ли европейските лидери гласът на унгарците и дали и други страни ще последват примера да откажат да следват политиката на Брюксел, предстои да разберем в края на октомври, за когато е насрочен съвет на европейските лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загадъчната красота на северното сияние в Исландия (ВИДЕО)
Загадъчната красота на северното сияние в Исландия (ВИДЕО)
Шестима от арестуваните служители на ГКПП Капитан Андреево остават в ареста
Шестима от арестуваните служители на ГКПП "Капитан Андреево" остават в ареста