НОВИНИ

Управляващата партия губи местните избори в четирите най-големи града в Хърватия

Според предварителни резултати от първия кръг на местните избори в Хърватия вчера управляващата партия Хърватска демократична общност (ХДО) губи в четирите най-големи града Загреб, Сплит, Осиек и Риека, но има много добри резултати в много от другите градове и в повечето области (жупании), предаде Танюг.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:46, 22.05.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
управляващата партия губи местните избори четирите големи града хърватия

"Хърватия става все по-синя /синьото е цветът на ХДО/. Това е добре за ХДО", коментира снощи премиерът Андрей Пленкович след обявяването на първите резултати.

В четирите най-големи града на страната никой не е спечелил убедителна победа в борбата за кметския пост и на втори кръг на 4 юни ще се състезават по двама кандидати с най-голям брой гласове.

Предварителните резултати в Загреб показват, че досегашният кмет на столицата Милан Бандич, кандидат на Партията на труда и солидарността, е спечелил 30,87 процента от гласовете, а неговата съперничка Анка Мрак-Тариташ, кандидатка на коалиция от 6 партии - 24,50 процента.

В Осиек независимият кандидат Иван Въркич води пред съперничката си от ХДО Ивана Шоят с 37,05 на 17,17 процента.

На втори кръг в Риека за кметското място ще се борят Войко Оберснел, кандидат на коалиция от 7 партии, и независимият кандидат Хървойе Бурич, спечелили съответно 40,88 и 17,66 процента от гласовете.

Най-много гласове в Сплит печели Желко Керум - 30,40 процента, а съперникът му от ХДО Андро Кръстулович Опара - 26,10 процента от гласовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Скатов стъпи на Еверест
Атанас Скатов стъпи на Еверест
Граждански организации призовават за разпускането на НАТО
Граждански организации призовават за разпускането на НАТО