НОВИНИ

Ураганът„Ирма“ премина през Флорида

Във Флорида с настъпването на утрото започват аварийно-спасителните работи след урагана „Ирма“. Стихията отслабна от трета на първа категория при движението си по западното крайбрежие на щата, но все още поддържа ветрове със скорост до 120 километра в час. Маями и други градове са частично под вода. Близо 3,5 милиона домакинства във Флорида останаха без ток, съобщава се за поне 4 смъртни случая, свързани с бедствието. Президентът Тръмп обяви цяла Флорида за зона на голямо бедствие и отпусна спешна федерална помощ.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:16, 11.09.2017
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Предстои оценка на реалните поражения и оказване помощ на жертвите, почистване на отломките, възстановяване на електричеството и на повредените къщи и обществени сгради. Опасността още не е отминала напълно. „Движеща се вода с дълбочина едва 10 сантиметра може да ви събори“, предупреди в туитър губернаторът на щата Рик Скот и призова хората да не излизат.

; ;

„Ирма“ прекъсна 80 процента от електропроводите само в Маями.

Обитател на апартамент на 35-тия етаж в града споделя пред Ройтерс, че по време на урагана се е люлял като на кораб. Затворени са международните летища в Маями и Форт Лодърдейл. Властите в окръг Монро, в който влиза и тежко засегнатият архипелаг Флорида Кийс, предупредиха за задаваща се хуманитарна криза.

;

Президентът Тръмп оцени високо усилията на Бреговата охрана и Федералната агенция за справяне с бедствия и обеща да посети Флорида много скоро.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Лошата новина е, че това е голямо чудовище, но мисля, че поддържаме добра координация. Надявам се, по пътя на урагана да няма много хора, никой не иска да се окаже там и затова се опитахме да предупредим всички.

Очаква се с напредването на деня постепенно „Ирма“ да отслабне до тропическа буря над Северна Флорида или Южна Джорджия, но засега стихията продължава да се движи бавно по западната част на полуострова. Остават известни рискове за Тампа Бей, където живеят три милиона души.

Преди идването на „Ирма“ бяха евакуирани превантивно почти 6,5 милиона. Десетки хиляди бяха настанени в убежища.

Най-голямото изпитание сега е да видим, че сме останали без дом. Живеем в мобилен парк, не знаем какво да очакваме.

Полицейски час е въведен в някои окръзи заради прояви на мародерство и станали опасни структури. Ирма е най-мощният ураган в Атлантическия океан от десетилетие. Евросъюзът отпусна два милиона евро помощ за опустошените по-рано острови в Карибския басейн.

;
Добрин Памуков, Клиъруотър: Страшното мина. Няма такива ветрове, каквито имаше снощи. Лошото е, че вчера въведоха нещо като комендантски час за района около Тампа - забраниха на хората да излизат след 18 ч., когато изключиха и тока. 5 милиона души са без ток. Ще е лошо по крайбрежието на Клиъруотър, защото приливът на океана ще е много висок и крайбрежните улици ще се наводнят. Все пак [ураганът, бел. ред.] „Катрина“ беше много по-ужасен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 години от атентата на 11 септември
16 години от атентата на 11 септември
Елемент от канделабър откриха археолозите в Плиска
Елемент от канделабър откриха археолозите в Плиска