НОВИНИ

Сблъсъци в Украйна заради Михаил Саакашвили

Украинските власти заведоха днес дело за незаконно влизане в страната срещу бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, понястоящем човек без гражданство. Снощи при влизането на Саакашвили в Украйна избухнаха сблъсъци. Саакашвили, който е и бивш губернатор на украинската Одеска област, беше лишен от украинско гражданство в края на юли.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
16:34, 11.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

От 26 юли Миахил Саакашвили е без украинско гражданство и без гражданство въобще, тъй като за да вземе украинско се беше отказал от грузинското. Снощи той се опита да влезе от Полша в Украйна през пункта "Шегини", но бариерата беше спусната заради...заплаха от бомба.

Привърженици на бившия губернатор на Одеска област пробиха граничния кордон от украинска страна. При възникналите сблъсъци Саакашвили и придружаващия го бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко успяха да влязат в страната.

Михаил Саакашвили, бивш президент на Грузия: "Защо президентът се страхува толкова много от мен? Пуснете ме в Украйна, нека да започне процедура по екстрадирането ми в Грузия. Не се страхувам!"

Днес Киев обвини Саакашвили в атака срещу украинската държавност.

Петро Порошенко, президент на Украйна: "Мина повече от месец, но никой не обжалва решението за лишаване от гражданство на Саакаивили. Вместо това беше извършено престъпление срещу конституционния принцип за неприкосновеност на границата. Това е въпрос на национална сигурност".

Порошенко приюти в Украйна Саакашвили, който е подсъдим в родината си, и го назначи за губернатор на Одеса през 2015 г. Двамата обаче обтегнаха отношенията си, след като Саакашвили обвини украинските власти и елит в дълбока корупция. От Лвов, където се намира, Саакашвили обяви, че няма да се предаде.

Михаил Саакашвили, бивш президент на Грузия: "Властите могат да извършват беззакония. Но каквото и да правят, аз няма да се спра, няма да се откажа и никога няма да се предам. Ще се боря до край. Боря се не за себе си, а срещу мащабната корупция, срещу факта, че олигарсите контролират Украйна отново".

Саакашвили взе активно участие в протестите на Майдана в Киев преди четири години. Той е лидер на украинската партия "Движение на новите сили" и както изглежда, има амбиции да се превърне в сериозен фактор на украинската политическа сцена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Ирма е отнел живота на най-малко 10 души в Куба
Ураганът "Ирма" е отнел живота на най-малко 10 души в Куба
Поставиха рампа за инвалиди в русенско училище
Поставиха рампа за инвалиди в русенско училище