НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: Благодаря ви за доверието

Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана снощи от Европейския парламент за председател на Европейската комисия. Тя ще наследи на поста Жан-Клод Юнкер, а новата Еврокомисия под нейно ръководство ще заработи от 1 ноември. За Урсула фон дер Лайен гласуваха 383-ма евродепутати, като минималният брой гласове, който и беше необходим, беше 374. Срещу нея гласуваха 327 евродепутати. Кореспондентът ни Десислава Апостолова проследи избора на новия председател на Еврокомисията.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:07, 17.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

С крехко мнозинство от 9 гласа в повече Урсула фон дер Лайен стана първата жена председател на Европейската комисията. В първите си думи пред евродепутатите тя им благодари за честа и доверието и призова да работят заедно за силна и обединена Европа. По-късно на брифинг 61-годишната германка каза, че тя е родена европейка.

Урсула фон Дер Лайен - председател на Европейската комисия: Благодаря ви за доверието ви в мен, то е доверие в Европа, доверие в обединена и силна Европа от изток на запад и от юг на север. Вашето доверие в Европа ,която е готова да се бори за бъдещето, вместо да се борим един срещу друг. Винаги съм искала да работя за Европа и в Европейския съюз и мисля, че успях да спечеля доверието в Съвета и мнозинството тук в Парламента, защото през последните 15 години като министър в Германия, винаги съм работила в Европа, защото това е моята страст. Така че за мен чувството е, че се връщам у дома.

Пътят на Урсула фон дер Лайен до Еврокомисията не беше лесен. Европейските лидери отхвърлиха водещите кандидати на партиите и вместо тях представиха свои кандидати, които обаче не бяха посрещнати добре от Европарламента. Последните две седмици фон дер Лайен прекара в опит да убеди евродепутатите от различни политически сили, че тя все пак е подходящият кандидат за поста.

Първата стъпка на германката е да изпрати писма до европейските лидери с покана да номинират своите еврокомисари. Новите комисари трябва да бъдат изслушани от парламента между 30 септември и 8 октомври, а новата комисия ще бъде гласувана в края на октомври. Фон дер Лайен иска тя да се състои наполовина от жени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакцията в Германия след избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК
Реакцията в Германия след избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК
Нов здравен модел - коментар на д-р Мария Петрова и д-р Стойчо Кацаров
Нов здравен модел - коментар на д-р Мария Петрова и д-р Стойчо Кацаров