Урсула фон дер Лайен: Благодаря ви за доверието

Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана снощи от Европейския парламент за председател на Европейската комисия. Тя ще наследи на поста Жан-Клод Юнкер, а новата Еврокомисия под нейно ръководство ще заработи от 1 ноември. За Урсула фон дер Лайен гласуваха 383-ма евродепутати, като минималният брой гласове, който и беше необходим, беше 374. Срещу нея гласуваха 327 евродепутати. Кореспондентът ни Десислава Апостолова проследи избора на новия председател на Еврокомисията.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:07, 17.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

С крехко мнозинство от 9 гласа в повече Урсула фон дер Лайен стана първата жена председател на Европейската комисията. В първите си думи пред евродепутатите тя им благодари за честа и доверието и призова да работят заедно за силна и обединена Европа. По-късно на брифинг 61-годишната германка каза, че тя е родена европейка.

Урсула фон Дер Лайен - председател на Европейската комисия: Благодаря ви за доверието ви в мен, то е доверие в Европа, доверие в обединена и силна Европа от изток на запад и от юг на север. Вашето доверие в Европа ,която е готова да се бори за бъдещето, вместо да се борим един срещу друг. Винаги съм искала да работя за Европа и в Европейския съюз и мисля, че успях да спечеля доверието в Съвета и мнозинството тук в Парламента, защото през последните 15 години като министър в Германия, винаги съм работила в Европа, защото това е моята страст. Така че за мен чувството е, че се връщам у дома.

Пътят на Урсула фон дер Лайен до Еврокомисията не беше лесен. Европейските лидери отхвърлиха водещите кандидати на партиите и вместо тях представиха свои кандидати, които обаче не бяха посрещнати добре от Европарламента. Последните две седмици фон дер Лайен прекара в опит да убеди евродепутатите от различни политически сили, че тя все пак е подходящият кандидат за поста.

Първата стъпка на германката е да изпрати писма до европейските лидери с покана да номинират своите еврокомисари. Новите комисари трябва да бъдат изслушани от парламента между 30 септември и 8 октомври, а новата комисия ще бъде гласувана в края на октомври. Фон дер Лайен иска тя да се състои наполовина от жени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Реакцията в Германия след избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК
Реакцията в Германия след избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК
Нов здравен модел - коментар на д-р Мария Петрова и д-р Стойчо Кацаров
Нов здравен модел - коментар на д-р Мария Петрова и д-р Стойчо Кацаров