НОВИНИ

Крехко мнозинство избра Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Урсула фон дер Лайен стана първата жена, избрана за председател на ЕК. С крехко мнозинство от 9 гласа тази вечер Европейският парламент избра бившия германски министър на отбраната за ръководния пост в ЕС. Фон дер Лайен беше избрана с 383 гласа. Десислава Апостолова проследи избора в Страсбург.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:56, 16.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

"За мен е чест, че ми дадохме доверието си", бяха първите думи на фон дер Лайен, след като председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви резултатите.

Тя призова евродепутатите да работят заедно за "силна и обединена Европа".

По-късно на брифинг пред многобройните журналисти в Страсбург фон дер Лайен обяви, че се чувства така, сякаш се връща у дома.

61-годишната германка е родена в Брюксел, където баща й е работил за Европейската комисия. "Аз съм родена европейка", каза фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: Благодаря ви за доверието, което ми поверихте. Доверие в обединена и силна Европа, от изток до запад, от север до юг. Доверие в Европа, която е готова да се бори за бъдещето на всички, вместо да се съревноваваме помежду си.

Фон дер Лайен утре се прибира в Германия. Още вчера тя вече обяви, че се оттегля от поста военен министър. Тя ще прекара лятото в Брюксел и Страсбург в подготовка на програмата си.

Първата й стъпка е да изпрати писма до държавните и правителствени лидери с покана да предлагат свои кандидати за членове на Комисията. Очаква се изслушванията на новите комисари са да между 30 септември и 8 октомври, а новата Европейска комисия ще бъде гласувана в парламента в края на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигат обвинения на задържаните в ДФ Земеделие
Повдигат обвинения на задържаните в ДФ "Земеделие"
БГ радио с концерт в памет на Ана-Мария Тонкова
БГ радио с концерт в памет на Ана-Мария Тонкова