НОВИНИ

Увеличават се болните от рак на кожата

Зачестяват случаите на рак на кожата, предупреждават дерматолози. Ако преди години заболяването се е срещало сравнително рядко, то сега случаите се увеличават по-бързо от всеки друг вид рак. Само в Америка всяка година има над 3 млн. нови случая. Кои са причините за опасното заболяване и как да се предпазим - вижте в репортажа на Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:46, 29.04.2019
7261
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Сред основните причини за рака на кожата е продължителното излагане на слънце. Разширяването на озоновата дупка прави UV лъчите все по-опасни.

Според специалистите дори само едно слънчево изгаряне преди 20-годишна възраст удвоява вероятността от кожен рак на по-късен етап в живота. Останалите причини са слаба имунна система и високи нива на рентгеново облъчване.

С наближаването на лятото все повече клиники предлагат безплатни профилактични прегледи.

Бойка Стоева, София: Имам едно образувание, което ме притеснява от известно време и реших да използвам тази кампания и да направя проверка.
Людмила Треймън, София: Чувала съм, че кожата на светлите хора е по-чувствителна на слънцето и предразположена към ракови заболявания и дойдох да се проверя.

Според д-р Катя Паскова симптомите могат да бъдат промени в размера, формата или цвета на стара бенка, както и нова, която боли и кърви.

Д-р Катя Паскова - дерматолог: На горния ред са нормалните бенки , на втория ред са злокачествените.За тях е характерна асиметрията, неравните граници, променения цвят и са доста по-големи.

Как да се предпазим от рак на кожата?

Д-р Катя Паскова - дерматолог: Като избягваме излагането на слънце между 10 и 16 ч, да не изгаряме, да не излагаме децата на силно слънце и да нанасяме слънцезащитен крем 30 минути преди излагане на слънце.

По данни на световната здравна организация, догодина се очаква 7 % увеличение на заболелите от рак на кожата. Затова лекарите съветват при всяка нова бенка или стара, която променя вида си, да потърсим дерматолог.

90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна на круизен кораб край френския бряг
Пожар избухна на круизен кораб край френския бряг
Всички гишета на Кулата работят, трафикът е нормален
Всички гишета на "Кулата" работят, трафикът е нормален