НОВИНИ

В Анкара арестуваха 12 терористи, планирали взривове на националния празник

При изключителни мерки за сигурност преминава отбелязването на националния празник в Турция, арестувани са 12 души, планирали бомбени нападения по време на тържествата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:09, 29.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
анкара арестуваха терористи планирали взривове националния празник

Екипите на сектора за борба с тероризма в турската столица проведоха тази сутрин операция по издирването на атентатори, за плановете на които са разполагали с предварителни разузнавателни данни. Едновременно са проверени 35 адреса, 6 от задържаните са установени членове на Ислямска държава, останалите 6 са кюрдски сепаратисти от ПКК, уточнява информационната агенция „Доган“.

Над 10 000 служители от силите за сигурността са ангажирани в опазването на реда и спокойствието в Анкара, градът е блокиран, централната част е оградена с бариери в радиус от 22 километра, скенери проверяват дори войската, участваща в официалните церемонии, кръжат полицейски хеликоптери, отбелязва във фоторепортажа си в.“Джумхуриет“. Тържествата по повод 93-та годишнина от установяването на републиката започнаха с поклонение в мемориалния комплекс на Кемал Ататюрк.

Докато в официалните тържества участваха само избрани политици от властта и опозицията, гражданите на Анкара са възпрепятствани – всички пътища, водещи към мемориалния комплекс на Ататюрк са блокирани от бариери, общински камиони от сутринта са препречили улиците, забранено е движението на автомобили. В Туитър заваляха гневни съобщения за блокадата, заради която столицата изглежда като във военно време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържани са двама мъже за незаконни боеве на кучета
Задържани са двама мъже за незаконни боеве на кучета
Стотици се веселиха в Балван по време на първия празник на баницата
Стотици се веселиха в Балван по време на първия празник на баницата