НОВИНИ

С 49% избирателна активност приключва избирателния ден в Катуница

В пловдивското село Катуница днес гласуват на референдум. Жителите решават дали община Садово да издава разрешения за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството в началото на годината, но местната администрация и хората са против унищожаването на земеделска земя. В края на август общинските съветници в Садово решиха единодушно да се проведе допитване по темата.Към края на изборния ден са гласували над 924 души от имащите право на глас - или 49%, което прави референдума в Катуница легитимен.

bnt avatar logo
от Александър Алексиев
20:41, 13.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Тревогите на местното население са свързани с унищожаването на обработваема земя и нарушаване на екоравновесието.

Стефан Дремов: Не трябва да позволяваме тия кариери да се разширяват и да копаят надолу, защото има опасност водата на селото да пресъхне, да се замърси.
Мариела: Жителите на Катуница имат горчив опит от 90-те години. Тогава нивото на подпочвените води беше спаднало критично и се стигна до жива верига. Хората с телата си спряха машините на държавното предприятие „Кариери“ АД.

Добивът на инертни материали в областта Кацара - участък Кацара 2 е разрешен от МС в началото на месец февруари, а оценката за въздействие върху околната среда е от края на същия месец. В момента гражданско сдружение за опазване на Катуница атакува решението в съда.

;

Концесията е за 35 години, обхваща 235 в селата Катуница, Ягодово и Крумово. Намира се в близост до две летища - военно и гражданско. От фирмата концесионер определиха референдума в Катуница като незаконен. Собственикът Илиян Филипов каза, че притежава собствена земя в община Родопи, която е част от концесията и ще разработва само нея.

Илиян Филипов - предприемач: Аз в Садово не мога да работя, ако някой не ми продаде земята. Добивът е разрешен до водно ниво, което означава, че ние няма как да повлияем на подпочвените води на терена.

Според кмета на Катуница същият инвеститор е входирал документи за проучване и на други над 500 декара, отново в землището на селото. Резултатите от референдума трябва да бъдат обявено официално в общинската избирателна комисия в тридневен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средният трудов живот на българите е 33 години, в ЕС е 36
Средният трудов живот на българите е 33 години, в ЕС е 36
Според Цветанов България е жертва на хибридна война заради убийството в Русе
Според Цветанов България е жертва на хибридна война заради убийството в Русе