НОВИНИ

В Космоса астронавтът Скот Кели порасна с 5 сантиметра

След близо година, 340 дни в Космоса, американският астронавт Скот Кели се върна на Земята с ... 5 сантиметра по-висок. Защо се получи така?

космоса астронавтът скот кели порасна сантиметра
bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 05.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Скот Кели се върна обратно на Земята във вторник след близо година в Международната космическа станция. Така той се оказа първия американски астронавт прекарал толкова дълго в Космоса. Част от задачите на екипа, с който Кели прекара толкова време извън нашата планета, е да се установи какви биха били последствията при по-дълги космически полети. И един от резултатите е ясен. На 52 години и 340 дни в безтегловност Скот Кели е пораснал с 5 сантиметра. При началото на мисията ръстът му бил 1.80 м., а след края й - 1.85 м. Причината, според уечените, е по-малкото налягане и малката гравитация. Но всичко това е за кратко - след половин година на Земята и при местните стойности на гравитацията, Кели би трябвало да възвърне предишния си ръст.

52-годишният Скот Кели има 4 мисии на Станцията и вече държи рекорда за престой на американец в Космоса- общо 540 дни. Той има брат близнак - бившият астронавт Марк Кели. Сега НАСА има безпрецедентна възможност да изследва ефекта от продължителните мисии върху хора с еднакви гени на принципа на сравнението. За целта преди и по време на полета Скот премина редица тестове. Изследвания мина и неговият брат -близнак на Земята.

;

Това не е едниственият ефект върху човешкото тяло при безтегловност. Лицето става по-обло, заради влиянието върху течностите и кръвта в тялото. Намаляват остората на обонянието и на зрението, сърдечният ритъм, костната маса. Мускулите започват да атрофират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е голямата Задушница преди Великия пост
Днес е голямата Задушница преди Великия пост
Испания в политическа криза. Педро Санчес не получи вот на доверие
Испания в политическа криза. Педро Санчес не получи вот на доверие