НОВИНИ

В наблюдението на матурите ще се включат 2700 родители

В процеса на матурите ще се включат 2700 родители - по трима от училище, съобщи на пресконференция днес министърът на образованието Меглена Кунева след среща с родителски организации.Родителите ще присъстват на няколко места - при запечатването, при отпечатването на всяка една от залите, при отваряне на паролата за изпитния материал, при размножаване на изпитните материали, при камерите за наблюдение. Те ще се включат и при наблюдението на санитарните помещения, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

bnt avatar logo
от БТА
15:29, 13.04.2016
Чете се за: 01:11 мин.
Още
наблюдението матурите включат 2700 родители

Подборът на родители ще бъде по предложение на училищните настоятелствата или на родителските комитети, като педагогическите колективи ще одобрят на заседание имената на тримата, които ще бъдат предложени на директора. Ще има и резервни участници в матурите, ако нещо се случи на основните трима родители, които ще наблюдават държавните зрелостни изпити.
Според Кунева решението е важен знак, че родителите стъпват на този терен, за да осигурят честността и доброто организиране на матурите.
Държавните зрелостни изпити трябва да бъдат честни и не трябва да се тръгва за поредна година с мисълта, че ще се случи поредният проблем и обществото ще бъде поставено в изпитание, коментира Диян Стаматов. По думите му, когато има преписване губят всички.
Особено внимание при матурите ще бъде обърнато и на децата със специални образователни потребности.
Играйте честно - няма как в държавните зрелостни изпити да почнеш накриво и да очакваш, че животът ще бъде честен за теб, заяви министър Кунева. Родителите трябва да вземат съвместно с учениците решение да покажат действително какво е научено в училище, допълни министърът.
На срещата освен бъдещите матури е обсъдено и прилагането на Закона за предучилищно и училищно образование, новите учебни програми и новите учебници, както и новата роля на класния ръководител след 4 клас и едносменният режим.
Кунева посочи, че за екипа на министерството едносменния режим на работа на училищата е важен въпрос, но промяната няма как да се случи бързо - очаква се да има план с преходни периоди, в които това може да се осъществи в трите града, в които има проблем - София, Пловдив и Варна.
Заместник-министър Стаматов уточни, че промяната вероятно ще се случи постепенно.
Родителските организации са обърнали внимание, че децата между първи и четвърти клас се чувстват по уютно в училище, защото класният ръководител е човек на когото могат да се доверят, докато тази връзка се губи между пети и седми клас, тъй като класните са натоварени с много административна работа.
Според Кунева изграждането на електронно управление ще облекчи учителите и връзката им с децата.
От родителските организации отбелязаха, че и след четвърти клас трябва да продължи работата на учителя в изграждането на класа като общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама българи за трафик на мигранти
Задържаха двама българи за трафик на мигранти
Съветът на Европа прие насоки за защита на медийната свобода и журналистите
Съветът на Европа прие насоки за защита на медийната свобода и журналистите