НОВИНИ

В „Още от деня“: Универсалната ваксина срещу грип на БАН е на ниво прототип

В студиото на „Още от деня“ учените от Българската академия на науките проф. Христо Найденски и доц. д-р Андрей Чорбанов заявиха, че проектът им за универсална ДНК ваксина срещу вируса на грип е на ниво прототип и работи, както показват тестовете върху т.нар. „хуманизирани“ мишки. Учените от Института по микробиология към БАН отбелязаха, че не е в капацитета на учените да разработи ваксината на ниво медикамент, който да премине нужните законови разрешения и да се направи патент, след като успешно се тества върху хора. Двамата учени допълниха, че макар ваксината да работи на ниво прототип, може да отнеме години, докато се въведе на пазара.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 30.03.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Доц. д-р Чорбанов обясни, че съществуват ваксини за постоянни вируси, които не се изменят, като пример за такива е полиомиелитът. Затова срещу тях има постоянни ваксини. От друга страна, вирусите на грипа са различни, заради което е трудно да се направи универсална ваксина. Той допълни, че в РНК на вируса на грипа все пак остават общи части.

Доц. д-р Андрей Чорбанов, Институт по микробиология към БАН: Със силата на биоформатиката може да се проследи цялата му секвенция и да се види, че във всички грипни вируси от група „А“ има части, които не се променят. Те трябва да представляват и участък, който имунната система да атакува.

Вирусите от група „Б“ не са разпространени в Европа, допълни той.

Разработката на ваксината в България ще стане сравнително трудно и на висока цена, заяви проф. Найденски, директор на Института по микробиология към БАН.

Проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН: Нямаме този иновативен усет, когато имаме научно откритие, бързо да го предвижим през цеховете.
;

Идеята е, че този тип ваксини не минават през стандартния процес, при който патогенът се убива и се взимат онези компоненти от него, които са нужни за ваксината, допълни доц. Чорбанов.

Доц. д-р Андрей Чорбанов, Институт по микробиология към БАН: Цената на една такава ДНК ваксина е в пъти по-ниска.

Учените отбелязаха, че ваксината е на прототипен модел, при който се тества върху хуманизиран модел на мишки и тя работи. Опитите с хора не са в капацитета на БАН, както и да се направят патенти и т.н., заяви доц. Чорбанов.

Екипът на учените се състои от около 15 души и е международен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спейс екс изстреля ракетата Фалкон 9 с 10 спътника
"Спейс екс" изстреля ракетата "Фалкон 9" с 10 спътника
Ученичка от Пловдив ще учи в най-престижния колеж по предприемачество в САЩ
Ученичка от Пловдив ще учи в най-престижния колеж по предприемачество в САЩ