НОВИНИ

В САЩ постигнаха споразумение за финансиране на правителството

Преговарящи на демократи и републиканци в Съединените щати постигнаха принципно споразумение за финансиране на правителството и избягване на нова частична парализа. То предвижда само част от парите, поискани от президента Тръмп за изграждане на погранична стена с Мексико и то без бетонна конструкция. Споразумението трябва да бъде одобрено от Конгреса и подписано от президента, който засега не е казал, че го подкрепя.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:54, 12.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Милиард и 375 милиона за изграждане на 88 -километрова нова секция от граничната стена- далече по-малко от поисканите от президента 5,7 милиарда за 2 хиляди мили заграждения. Това са параметрите на новата договорка за издигане на бариера в долината Рио Гранде, Тексас. Ще бъдат използвани съществуващи метални конструкции, но не и бетонни блокове, за които настоява Доналд Тръмп.

Договорено е намаляване с близо десет хиляди на леглата в центровете за задържане. На препълнен стадион в Ел Пасо, Тексас държавният глава отново обеща да построи стена и подчерта, че тя има най-голямо значение точно в града, който гледа срещу Сиудад Хуарес в Мексико.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Правим необходимото. Стената се строи и това ще продължи. Напредва с бързи темпове. Рио Гранде се случва, идете да проверите.
;

По-рано Доналд Тръмп заплаши да въведе извънредно положение и да финансира стената като заобиколи Конгреса. Той вече отстъпи от обещанието си да накара Мексико да плати за съоръжението и призна, че то може и да не е от бетон. На 25-ти януари Доналд Тръмп се съгласи на финансиране на държавната машина за три седмици, така че да спре частичната парализа и да се позволи на Конгреса да постигне компромис.

Срокът приключва в петък. Предишната частична парализира продължи рекордните 35 дни заради отказа на демократите да одобрят перото за стена с Мексико. Стотици хиляди служители излязоха в неплатен отпуск, а ключови звена работиха без заплащане, щетите за икономиката възлязоха на 11 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​НАТО призова Русия да се върне към ракетния договор
​НАТО призова Русия да се върне към ракетния договор
Турция изнася цветя за Холандия по случай Св. Валентин
Турция изнася цветя за Холандия по случай Св. Валентин