Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В търсене на справедливост за художника Цветомир

Условни присъди за убийство. Делото за убийството на 31-годишния художник Цветомир Христов предизвика силен обществен отзвук. Той бе пребит до смърт по време на фестивал на Камен бряг. Този месец Върховният касационен съд се произнесе окончателно и наложи ефективно наказание - от три години. Днес убийците на Цветомир са вече в затвора. Припокриват ли се правосъдието и справедливостта - вижте репортажа на Мая Димитрова и оператора Огнян Колчаков.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:59, 29.03.2018
Чете се за: 03:13 мин.
У нас
Мария Александрова - майка на Цветомир
Безнаказаността води до анархия.

- Мария Христова Александрова.
- за получаването на преписа?
- да.

Минали са почти седем години от деня, в който Мария поиска справедливост. За Цветомир - художникът, пребит до смърт от две непознати момчета. Бил сам, а те компания от десетина. Пред съда разказват, че ги дразнел с поведението си, бил неадекватен. За да го вкарат в палатката му, започнали да го ритат - в корема, в главата, в гърдите. С гуменки. Сменяли си местата, за да им е по-удобно. Били го поне три пъти в рамките на следобяда.

Станке Петков - втори баща на Цветомир

Ребрата му са счупени двустранно, кръвоизлив в белите дробове. Главата да не ви разправям, два огромни хематома, трепанация. целият син, изпочупен.

Мария Александрова - майка на Цветомир

Винаги си мисля как ли е казвал "Мамо, мамо", когато го е боляло. Какво е станало? Нямало е кой да му помогне.Медицинските експертизи са категорични – пряка причина за смъртта е нанесеният с ритници побой. Ударите в жизненоважни зони са умишлени и нанесени със значителна сила.

д-р Владимир Сотиров - психиатър

Намираш удобен обект. Някой по-слаб от теб. Някой уязвим, някой в безпомощна ситуация, тогава се нахвърляш, типичен пример е това, което се случва на улиците, типичен пример е да нападнете по слабия съученик и да го малтретирате със садистична наслада.10 месеца са нужни на Добричката прокуратура, за да повдигне обвинения за смъртта на Цветомир - и го прави по член 124 - причиняване на смърт по непредпазливост.

Огнян Велев - доктор по право, експерт по наказателно право в Института за държавата и правото при БАН

Голям брой удари в областта на главата на жертвата и то с голяма сила, с голям интензитет, трудно ми е да си представя как съдът би приел хипотезата за престъпление по член 124.

Почти две години минават докато прокуратурата внесе обвинението в съда.

СНХ Николай Хаджигенов - адвокат, експерт по наказателно право

Личният ми рекорд е 13 години. Така че е нормално. Това е безумие и това не е правосъдие. и при положение, че има убит човек, извършителите нямат наложени мерки за неотклонение. нямат нищо. показателно е как прокуратурата работи, тоест не работи. нали тука има най-тежкото престъпление срещу личността убийство и прокуратурата не прави нищо две години. защо.

Решението на Добричкия съд шокира родителите - тригодишни условни присъди за убийците.

Мария Александрова - майка на Цветомир

Ако е до условни присъди, какво излиза, защо има въобще съд? Защо има съд? Няма смисъл да има съд.Апелативният съд във Варна потвърждава условните наказания. Прокуратурата също настоява за тях.

Николай Хаджигенов - адвокат, експерт по наказателно право

Такива решения се случват достатъчно странни са и те са точно странни решения, те нямат правна логика..Затова практикуващите наказателни юристи настояваме през цялото време да има триинстанционно производство у нас, защото ние имаме нужда от него. много често и това е точно такъв случай правосъдие се постига едва на Върховен съд.

Три пъти Върховният касационен съд се произнася, че не може при такова жестоко престъпление наказанието да е условно и връща делото на Апелативния съд във Варна. Нито веднъж варненските съдии не спазват указанията на ВКС.

Мария Александрова - майка на Цветомир

Ние живяхме в един кошмар, защото от една институция на друга институция, апелативен съд касационен, съд условни присъди - условни присъди!

д-р Владимир Сотиров - психиатър

Когато институциите са немощни, или отсъстват или са кухи рамки и всъщност не могат да осигурят това, за което са предназначени, тогава ние се разпищолваме, тогава ние регресираме, до нива и измерения, които са несъвместими с живота в съобщество.

И двамата осъдени за убийството настояват да бъдат оправдани. Не пожелаха да говорят пред камера нито веднъж, не получихме отговор от министерство на правосъдието на предложението да запишем позицията им, дори и от затвора.

Мария Александрова - майка на Цветомир

Ако дознателят си беше свършил работата...

Николай Хаджигенов - адвокат, експерт по наказателно право

Настоящето дело с убитото момче на Камен бряг е емблематичен пример точно за това. налага се вкс да го връща няколко пъти, защото прокуратурата не поумнява, тоест те дори не четат решенията, които им връща съда или по скоро избират да ги игнорират и се налага ВКС да правораздава, което означава, че прокуратурата у нас просто трябва да се промени, изцяло.

На всяко съдебно заседание прокурорът е различен. Трима прокурори на трите заседание на ВКС. С различни тези. Единият настоява за ефективно наказание, защото нищо друго не би било справедливо, след него идва друг и казва, че условните присъди са достатъчни.

Кирил Иванов - прокурор във ВКС - 26.01.2018 г.
- Миналия път поискахте ефективни присъди, защо този този път условни?
...
- Някакъв коментар все пак това е доста голяма промяна в исканията на прокуратурата?
...
Оправдано ли е според вас?
...

Мария Александрова - майка на Цветомир

Бях до такава степен се отчаяла, че правосъдната ни система дава условни присъди за убийство, не знам, не знам как да го обясня, само този, който го е преживял този шок може да го разбере какво е, когато ти се даде условна присъда за убийство на човек.

д-р Владимир Сотиров - психиатър

Когато вътрешни ориентири липсват, ние много разчитаме на външните - тези, които осигуряват наличието на външната рамка - това са институциите, обаче когато и институциите ги няма и са се разпаднали, тогава настава анархия, тогава настава произвол.

Николай Хаджигенов - адвокат, експерт по наказателно право

Това, което е ясно - този случай, той не е единствен.

Тригодишни ефективни присъди. За причиняване на смърт след жесток продължителен побой. Присъди, които най-вероятно няма да бъдат излежани напълно. Това показва практиката за предсрочно освобождаване от затворите.

Мария Александрова - майка на Цветомир
Безнаказаността води до анархия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Община Варна предприема мерки срещу задръстванията в града
Община Варна предприема мерки срещу задръстванията в града
Политически реакции в НС за българската позиция по случая Скрипал
Политически реакции в НС за българската позиция по случая "Скрипал"