НОВИНИ

В Турция се обсъжда назначаването на нови 151 генерали и адмирали

В Турция Върховният военен съвет обсъжда в момента назначаването на нови 151 генерали и адмирали - близо половината от всички висши военни длъжности. Заседанието му за първи път се провежда в премиерската резиденция Чанкая, вместо в сградата на генералния щаб. В неуспелия опит за преврат на 15 юли са участвали незначителна част от личния състав на въоръжените сили, обявиха властите.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:22, 28.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Най-радикалните промени в командването на турските въоръжени сили в цялата им история са на път да осъществят останалите лоялни на президента Реджеп Ердоган и правителството генерали и адмирали. 149 от общо 358 висши военни са в ареста за връзки с враг номер 1 на държавата Фехтулах Гюлен. А двама генерали сами подадоха оставка.

Мястото на заседанието - резиденция Чанкая, говори красноречиво за липсата на доверие у политиците към военните. Преди да започнат да заседават премиерът Бинали Йълдъръм отведе генералитета в мавзолея на Кемал Ататюрк, за да демонстрират верността си към светските му завети.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Без съмнение ще изкореним всички терористични групи, които застрашават правителството, народа и неделимата цялост на страната ни. Нека Върховният военен съвет през 2016 година служи добре на народа, правителството и на турските въоръжени сили.

Генералният щаб докладва, че в метежа на 15 юли са участвали 8651 военни, или едва процент и половина от целия личен състав на въоръжените сили. Те са използвали 35 бойни самолета, 37 хеликоптера, 74 танка и 3 кораба.

От задържаните след пуча близо 16 000 души в ареста остават 8113. А вчера бяха закрити 3 информационни агенции, 16 телевизионни канали, 23 радиостанции, 45 вестника и 15 списания за връзки с Гюлен.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви пред телевизия "Хабертюрк", че по данни на разузнаването живеещият в Съединените щати Гюлен планирал при успешен преврат да се завърне в Турция като аятолах Хомейни в Иран през 1979 г. Сега Гюлен се опитвал да избяга в Египет или Австралия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестоко двойно убийство в столицата
Жестоко двойно убийство в столицата
Спукан водопровод наводни улица в Лозенец
Спукан водопровод наводни улица в "Лозенец"