НОВИНИ

В Унгария влиза в сила законът за задържане на всички имигранти над 14 години

От днес в Унгария влиза в сила спорният закон за задържане на всички пристигащи мигранти над 14 години в два центъра край границата със Сърбия до разглеждане на молбите им за убежище. Хората под тази възраст ще отиват в специализирани детски заведения. Австрия обяви, че ще поиска по изключение да не приема повече мигранти по квотите на Евросъюза заради достатъчно голям принос в програмата за разселване.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:21, 28.03.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В Унгария вече са инсталирани 324 контейнера за настаняване в два центъра по границата със Сърбия. Хората там ще получават храна и медицински грижи. Законът бе приет в началото на месеца по инициатива на правителството на Виктор Орбан, който определи масовата миграция като "троянски кон на тероризма".

Ерик Банки, депутат от управляващата партия Фидес: В Европейския съюз се допускат само притежателите на валидни документи или хора, които отговарят на условията за получаване на бежански статут.

Според ООН законът нарушава международното право и ще травматизира хората. Новите унгарски правила не трябва да нарушават нормите на Евросъюза за защита на нуждаещите се от убежище, заяви днес еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос след разговори в Будапеща. Той изтъкна, че засилената охрана на външните граници на Евросъюза и споразумението с Турция са намалили значително наплива.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар: Другият месец започваме първи кръг от преговори със Сърбия за разполагане по границите и на европейски патрули. Това ще е от ключова важност за региона и Сърбия, но също и за Унгария.

Будапеща отказа да приеме обратно около 5 хиляди мигранти, влезли в Швеция от унгарска територия. Австрия ще поиска да не приема повече кандидати за убежище по квотния план на Брюксел.

Кристиян Керн, канцлер на Австрия: Според нас е възможно изключение за Австрия, която вече е изпълнила задълженията си за прием.

Досегашно изключение за Австрия заради голям брой приети мигранти вече изтече. Еврокомисията предупреди страната, че ще понесе последици, ако не изпълни миграционните квоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лютви Местан поиска касиране на изборите и незабавен нов вот
Лютви Местан поиска касиране на изборите и незабавен нов вот
Утре Великобритания ще задейства член 50 за напускане на ЕС
Утре Великобритания ще задейства член 50 за напускане на ЕС