НОВИНИ

Варненци протестират против строеж на жилищен блок на улицата, на която живеят

На пореден протест се събират, живеещи на улица "Роза" във Варна. Хората недоволстват от предстоящото строителство на 7-етажен жилищен блок, на метри от прозорците им. Те настояват вместо кооперация, на мястото да има озеленяване, детска площадка и да бъде изградена предвидената в кадастралния план второстепенна улица, която ще е ключова за квартала.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
08:46, 13.02.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Може би над 250 семейства живеят наоколо. Десетки се събраха днес на поредния протест против презастрояването на улицата им.

Има и много плакати, с които хората протестират срещу евентуален строеж. Сагата е вече повече от 9 години. Жителите се притесняват, че планувания за строеж блок няма да е на законово отстояние от сегашните жилищни сгради.

Цветомир Гроздев, инициативен комитет: Нещата започват през 95-а година, когато има реституирани имоти, но те не са извършени по надлежния ред. Имотът е в съсобственост с Община Варна, но той е в идеални граници, тоест няма извършена делба. След това правят един нотариален акт през 97 г., когато без никакви основания ги връщат в реални граници. Оттук произтичат всички проблеми, тъй като няма обособени граници - не се знае коя собственост е на общината и коя е на другите собственици.
Виктор Бузев, главен архитект в Община Варна: Подали са желание да изработят подробен устройствен план, след което най-вероятно ще направят инвестиционен проект, който също трябва да бъде разгледан, да отговаря на закона и след това евентуално, ако пожелаят, могат да поискат издаване на разрешение за строеж.
В чл. 151 в ЗУТ ясно пише, че не се изисква разрешително за строеж за изграждане на леки прозирни огради с височина на плътната част до 60 сантиметра.
Пламена Маринова, замeстник-кмет на Община Варна: Сезирали са ни с жалби, в които навеждат твърдение, че има извършено престъпление. Това, което можем да направим ние по закон и сме го извършили след тяхното сезиране, е да изпратим преписката до прокуратурата за произнасяне и разглеждане на случая.

Хората продължават протеста си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Калин Гайдаров: Зачестилите обири са показателни за промените в обществото
Проф. Калин Гайдаров: Зачестилите обири са показателни за промените в обществото
Нов въоръжен грабеж в София
Нов въоръжен грабеж в София