НОВИНИ

Вашингтон: Турската офанзива в Сирия не е срещу "Ислямска държава"

Според Вашингтон, продължаващата вече няколко дни турска военна офанзива в Сирия не е срещу "Ислямска държава", а разчистване на сметки с кюрдските бунтовници. Само за изминалото денонощие Анкара е нанесла 61 удара.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:30, 29.08.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Пети ден турската армия продължава с военната си операция в Сирия. Анкара твърди, че целта ѝ е да прочисти района от бойците на "Ислямска държава" и кюрдските бунтовници и да ги изтласка далеч от границата си.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: "От години повтаряме, че "Ислямска държава" е невъзможно да бъде победена само с въздушни удари. За да надвием терористите в Сирия и Ирак, трябва да провеждаме и сухопътни операции. В коалицията срещу джихадистите участват 65 държави. Дори само 5-6 от тях да решат да се координират и да извършат едноременни нападения по земя и въздух, ще бъде достатъчно, за да спрем "Ислямска държава".

Изстрелите се насочиха към кюрдските бунтовници. Според Анкара, ако не бъдат спрени, те ще отцепят парче от Сирия. Кюрдските милиции отхвърлят обвиненията и от своя страна твърдят, че Турция просто търси претекст да разшири окупацията си на сирийска територия. Турският външен министър им отправи поредно предупреждение:

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: "Кюрдските бунтовници трябва час по-скоро да се преместят на изток от Ефрат. Докато не го направят, ще продължават да бъдат мишена на нападения".
;

Ситуацията в Северна Сирия стана повод за остри критики от страна на Съединените щати.

Брет Макгърк, специален пратеник на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава": "Искаме да подчертаем следното - всякакви сражения на територии, където няма членове на "Ислямска държава", са неприемливи и притеснителни. Призоваваме всички въоръжени части там да се оттеглят и да предприемат съответните действия за прекратяване на насилието".

Турция отрича офанзивата в Северна Сирия да е разчистване на сметки с кюрдските бунтовници, но според анализатори, страховете на Анкара са, че ако те не се изтеглят отвъд бреговете на река Ефрат ще започнат по-засилени опити за създаване на автономна територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристанищна странноприемница в крепостта Кастрици
Пристанищна странноприемница в крепостта Кастрици
​БСП искат изслушване на премиера Борисов за споразумението между ЕС и Турция
​БСП искат изслушване на премиера Борисов за споразумението между ЕС и Турция