ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Великденска кампания за козунаци във Варна

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Над 330 хиляди козунака очакват да продадат за Великденските празници производители от Варна. Количеството ще бъде по-голямо в сравнение с миналата година. Причината е, че се очаква по празниците в комплексите да има много туристи. Цената на козунаците...

Великденска кампания за козунаци във Варна

Над 330 хиляди козунака очакват да продадат за Великденските празници производители от Варна. Количеството ще бъде по-голямо в сравнение с миналата година. Причината е, че се очаква по празниците в комплексите да има много туристи. Цената на козунаците няма да е по-висока от миналогодишната.

Четете етикетите! Това съветват от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. На тях производителят е длъжен да опише продуктите, от които е направен козунакът и надлежно да е информирал за съдържанието на вещества, които предизвикват алергии.

Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: "Дали козунакът е от микс или по традиционна рецепта, това категорично го пише в самия етикет. Това е първият сигнал, а по отношение на производители, които произвеждат в домашни условия, не смятам, че на тази Великденска кампания ще има точно такива."

Има производители, които предлагат продукцията си в интернет. Продажбата на хранителни продукти там е незаконна.

Златина Димова – директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна: "Българска агенция по безопасност на храните не разрешава търговия по интернет."

За Великден на пазара във Варна и региона ще бъдат предлагани два вида козунаци – произведени от микс и от пресни продукти. Двата вида се различават и по цената.

Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: "Традиционният Великденски козунак, който е направен по българска стара традиционна рецепта, се произвежда за около шест часа, за разлика от миксовия, който се произвежда за 3 часа."

Цената за обикновен козунак от 400 грама е между два и петдесет и три лева, а за продукт с пълнеж – между 3,50 и четири лева.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?