НОВИНИ

Виена ни помага за превръщането на боклука в топлинна енергия

Екипът на кметството на Виена обеща експертна помощ за изграждането на инсталация, която да превръща отпадъците в топлинна енергия. Сърожънението предстои да бъде изградено на територията на ТЕЦ-София и получената топлоенергия ще покрива нуждите на около 30 хиляди домакинства.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:22, 16.03.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
виена помага превръщането боклука топлинна енергия

Това ще спести почти 10 % от количеството газ ползвано досега от Топлофикация-София. Кметът на Виена Михаел Хойпел пое ангажимент да осигури специалисти, които да гарантират екологичността на инсталацията. Във Виена дори и в центъра на града работи такава инсталация.

В целия град обявен за най-добрия град за живеене има 4 такива преработващи инсталации, които подпомагат топлофицирането на австрийската столица.

Ако бъдат спазени всички срокове за финансирането на проекта и за изграждането, инсталацията в София ще бъде готова след 3 години. Кметовете на Виена и София са обсъдили и въпроса с бежанската вълна и наличието на имигранти в столиците на двата града.

Михаел Хойпел отбеляза, че във Виена има много центрове за настаняване на бежанци , които могат да приемат от 100 до 400 души.

Каза, че нямат проблем с бежанците, цитира девиза си "Хуманност и ред" и заяви, че подкрепят австрийското правителство, което е загрижено за опазването на външните граници на Европа.

Той апелира към световните лидери да спрат войната в Сирия, за да се реши проблемът с бежанската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отломката, намерена на остров Реюнион, не е от изчезналия малайзийски самолет
Отломката, намерена на остров Реюнион, не е от изчезналия малайзийски самолет
Мега вторникът: Правила, които не важат и бъдещето на Републиканската партия
Мега вторникът: Правила, които не важат и бъдещето на Републиканската партия