НОВИНИ

Виена през лятото - музика за всички

Виена е средище на класическото музика от векове. Вивалди, Моцарт, Бетховен, семейство Щраус - всички те са живели и творили в австрийската столица. През летните месеци общината на града се грижи жителите и гостите да се докоснат до музикалното изкуство, класическо и модерно, напълно безплатно - на най-големия открит фестивал в света и на безплатни публични прожекции на концерти. Виенската филхармония и Виенският симфоничен оркестър пък правят един музикален подарък с вход свободен.

Александър Детев
от Александър Детев
11:14, 17.06.2019
7930
Чете се за: 01:23 мин.
Истории

В края на месец май Виенската държавна опера отбеляза своята 150-та годишнина с голям концерт на открито. "Един празник за всички" под палката на Марко Армилиато с участието на хора и оркестъра на операта и гост-солисти от целия свят се проведе на 26 май на площада, кръстен на прословутия виенски композитор Херберт фон Караян. Празничният концерт беше закрит от българската прима Соня Йончева.

;

Всъщност Виенската опера е една от трите сгради, които се считат за стожерите на класическото музикално изкуство във Виена. Останалите две са "Музикферайн" - известен като дома на Виенската филхармония и "Концертхаус", където концертите си изнася Виенският симфоничен оркестър.

През летните месеци двата световноизвестни оркестъра подаряват безплатни концерти на всички жители и гости на града.

На 31 май симфониците за трети път разказаха една музикална приказка в пространството между музея Леополд и Музея на модерното изкуство във Виена.

;

16-тият пореден концерт на Виенската филхармония пред двореца Шьонбрун ще се проведе 20 юни. Диригент този път ще е венецуелецът Густаво Дудамел, а като солист ще се изяви пианистката Юджа Уанг. Концертът тази година е озаглавен "Рапсодия в синьо" и освен едноименната творба на Джордж Гершуин, гостите на концерта ще могат да се насладят и на произведения на Дворжак, Бърнстейн и Йохан Щраус-син.

;

По-новите музикални жанрове също намират своята сцена, осигурена от общината на града - на "Донауинзелфест", най-големият открит фестивал в Европа.

За 36-и път на изкуствено създадения остров на река Дунав ще бъдат разположени 17-те тематични зони и сцени. Традиционно фестивала, организиран от Социалдемократическата партия на Австрия, събира около 3 милиона посетители в рамките на 3 дни. Различни австрийски музиканти и международни гости изнасят концерти, а входът е свободен.

;

Концертът под открито небе се провежда за първи през 2004 година, а поводът е влизането на съседните на Австрия Словакия, Словения, Унгария и Чехия, заедно с още шест страни – Естония, Литва, Латвия, Полша, Малта и Кипър към Европейския съюз.

;

Пред кметството на града любителите на музиката на живо през цялото лято могат да се насладят на прожекции на концерти на световноизвестни изпълнители от поп сцената, опери и класически концерти и различни филми.

Лятното кино пред виенското кметство започва на 29 юни и ще завърши на 1 септември. Сред концертите, които ще бъдат прожектирани, са изпълнения на Ед Шийрън и Ейми Уайнхаус, новогодишният концерт на Виенската филхармония, както и оперите "Аида" и "Отело" на Верди и "Кармен" на Бизе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска
АРТ посоки с Галя Крайчовска
Млад мъж загина на пешеходна пътека в центъра на Пловдив
Млад мъж загина на пешеходна пътека в центъра на Пловдив