НОВИНИ

Водещите фигури в екипите по национална сирурност и правоприлагане на Тръмп

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп избра трима консеватори и ветерани от армията за водещи фигури в екипите по национална сигурност и правоприлагане. Джеф Сешънс става министър на правосъдието. Майк Помпео - директор на ЦРУ. Най-много коментари предизвика изборът на генерала от резерва Майкъл Флин за съветник по националната сигурност. А също - присъствието на Иванка Тръмп на снощната среща с японския премиер Шиндзо Абе.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:03, 18.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Постът съветник по националната сигурност не се одобрява от Сената, а човекът, който го заема, работи тясно с президента. Избраният генерал-лейтенант от резерва Майкъл Флин съветваше Тръмп по време на кампанията и е ветеран от военното разузнаване. Той ще контролира достъпа до президента, който няма опит във военните и външнополитическите въпроси, пише "Ню Йорк Таймс". Флин има крайни възгледи за заплахата от радикалния ислям в САЩ.

Майкъл Флин, генерал-лейтенант от резерва: Ще бъда ясен - разглезването и проявите на съпричастие към терористите не е стратегия, с която да победим тези убийци, както ни уверяват Обама и Хилари Клинтън.

"Хъфингтън пост" пише, че консултантската фирма на Флин е обслужвала компания, през която са прани турски пари. Той е публикувал статия с похвали за турския президент Ердоган.

Бъдещият министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс е впечатлил Тръмп с успехи на същия пост в щата Алабама. Той е хардлайнер по темата за имигрантите, ветеран от армията и член на сенатската Комисия по въоръжените сили. Може да има проблеми с потвърждаването на номинацията в Сената, коментира Ройтерс. Преди години Сешънс не е станал федерален съдия, заради расистки коментар.

Изненадващ е изборът на Майк Помпео за шеф на ЦРУ. Възпитаникът на "Уест пойнт" е консевративен републиканец, яростен критик на споразумението за ядрената програма на Иран.

Медии спекулират, че дъщерята на Тръмп - Иванка ще стане посланик в Япония, след като тя и съпругът ѝ присъстваха на срещата с японския премиер Шиндзо Абе. Първият чуждестранен гост на Тръмп изрази увереност, че той е лидер, на когото може да има голямо доверие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на българска шевица: ”Багрите на българката”
Изложба на българска шевица: ”Багрите на българката”
Студентите по компютърни науки с най-високи доходи според рейтинговата система
Студентите по компютърни науки с най-високи доходи според рейтинговата система