НОВИНИ

Володимир Зеленски е новият президент на Украйна

Володимир Зеленски е новият президент на Украйна. След обработката на над 90 процента от протоколите от изборните секции в Украйна той запазва преднината си от почти 50 процента пред опонента си, досегашния президент Петро Порошенко. За Зеленски са гласували 73 процента от избирателите, а за Порошенко - малко над 24 на сто.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:30, 22.04.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Връщането в Украйна на "всички затворници и пленници" и план за спиране на огъня в Донбас - тези първи задачи си постави Володимир Зеленски, непосредствено след като стана ясно, че печели президентските избори в Украйна.

Сред първите, които поздравиха Зеленски бяха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, френският президент Еманюел Макрон и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде заявка за продължаване на сътрудничеството между алианса и Киев.

Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Настоящият президент Петро Порошенко призна своята загуба и поздрави победителя, но подчерта че няма намерение да се оттегля от политиката.

Зеленски е комедиен актьор, който стана известен с ролята си на президент. В реалния живот, предизборната му кампания беше изградена на антикорупционни послания и обещания за край на войната със сепаратистите в Донбас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени противопожарни мерки в архитектурните къщи в Пловдив
Засилени противопожарни мерки в архитектурните къщи в Пловдив
Общинският съвет на Созопол избра нов кмет
Общинският съвет на Созопол избра нов кмет