НОВИНИ

Експерти: За първи път Ким Чен-ун се обръща директно към международната общност

В безпрецедентни лични нападки срещу Доналд Тръмп севернокорейският лидер Ким Чен-ун го предупреди, че обмисля "най-твърдата ответна мярка в историята заради заплахите срещу Пхенян". В речта си пред Общото събрание на ООН във вторник Тръмп заплаши Северна Корея с "тотално унищожение". Той посочи, че ако Съединените щати бъдат принудени да се защитават, няма да имат друг избор, освен да унищожат напълно Северна Корея.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:40, 22.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

За първи път севернокорейският лидер Ким Чен-ун се обръща директно към международната общност, отбелязват експерти. В цветисто изявление, разпространено на английски език, се казва, че американският президент Доналд Тръмп ще плати скъпо за заплахите срещу Пхенян.

За всеобщо удивление Ким го нарича с архаична английска дума, която означава "изкуфял старец". Посочва, че изказването на Тръмп го е убедило в правотата на избрания път и обещава да "усмири с огън побъркания изкуфял американец". Тръмп отговори в Туитър:

"Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, един очевидно луд човек, който няма нищо против да мъчи с глад или да убива народа си, ще бъде подложен на изпитание като никога досега."

По-рано президентът подписа указ за санкции на чуждестранни физически лица и компании, които имат отношения със Северна Корея - за да се отрежат източниците на доходи за ядрената ѝ програма.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Както отбелязах в речта си пред Общото събрание на ООН, севернокорейските разработки на ядрени оръжия и ракети са сериозна заплаха за мира и сигурността в нашия свят. Неприемливо е някой да подкрепя финансово този престъпен режим.

Докато Китай, Русия и други страни призоваха към сдържаност, в кулоарите на ООН в Ню Йорк севернокорейският първи дипломат И Йон-хо назова евентуалната мярка срещу Вашингтон.

И Йон-хо, външен министър на Северна Корея: Това може да бъде най-мощната детонация на водородна бомба в Тихия океан.

След ядрения тест на 3 септември, експертите са на мнение, че Северна Корея би могла да въоръжи ракета с ядрена бойна глава и да я изстреля над Япония в Тихия океан. Наличните американски и японски противоракетни системи едва ли биха прихванали такава ракета, отбелязва Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен трафик имаше по главен път Е-79 от Благоевград към Гърция
Интензивен трафик имаше по главен път Е-79 от Благоевград към Гърция
Община Пловдив ще укрепи срутената стена близо до Античния театър
Община Пловдив ще укрепи срутената стена близо до Античния театър