НОВИНИ

Все повече хора купуват хладни оръжия за самозащита

Търговци отчитат увеличени продажби и при газовите пистолети. Най-голям интерес към този тип оръжия проявяват младежите между 18 и 25 години. Зачестяват случаите на агресия в полицейските хроники.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
10:46, 07.02.2016
8225
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Все повече хора край нас на улицата носят в джобовете си ножове, боксове и газови пистолети. Някои ги използват за самоотбрана, други, за да нападат. Именно за това в тази школа за охранители учат как да реагират при подобно нападение.

Ивелин Иванов, учи за професионален телохранител: "Един път преди няколко години ме нападнаха с бухалка. Някак си реагирахме, но не бях обучен. Какви бяха последствията за теб? Лека телесна. За него средна телесна".
Велина Иванова, учи за професионален телохранител: "Лошото е, че в нашата страна няма закон, който го забранява. Абсолютно всеки може да отиде и да си купи нож".

Сред учениците най-популярни са джобните ножчета, но расте интересът и към металните боксове. Те изглеждат по-безобидни от оръжията с острие, но могат да нанесат тежки, дори фатални контузии. Произведен в Китай модел може да се купи и за 5 лева. Обяснението на психолозите - чрез оръжието хората търсят изгубеното чувство за сигурност.

проф. Калин Гайдаров, бивш шеф на Института по психология на МВР: "Това е илюзия, лъжлива увереност, че хладно или огнестрелно оръжие ти повишава собствената сигурност. Това е саморазправа, при която всичко е абсурдно и безсмислено и резултатът е абсолютно неясен".

Практиката показва, че голяма част от престъпленията стават с така наречените хладни оръжия - евтини и разрешени от закона. При сбиванията най-често се вади нож или бухалка.

Проф. Калин Гайдаров, бивш шеф на Института по психология на МВР: "В състоянието на афект човек пак не си дава реална сметка какво точно прави. Но той нанася ударите не целенасочено, за да те лиши от живот, а за да разтовари това огромно напрежение, което е вътре".
;

Нарастващ интерес към хладните оръжия отчитат и в този магазин. Най-купувани обаче си остават газовите пистолети. На година продават около 1 000 бройки. Единственото изискване е пълнолетие. Закупеният пистолет трябва да бъде регистриран в служба ,,Контрол на общоопасните средства" в 14-дневен срок.

Динко Желев, търговец на оръжие: "Повечето хора, които си ги купуват си ги държат вкъщи с цел притеснения, ако някой влезе. Има доста въпроси за огнестрелните оръжия. Как се закупува и какъв е редът. Като се стигне до самия ред повечето се отказват".

За да се купи боен пистолет легално, трябва завършен курс за боравене с оръжие. Лицето не трябва да е осъждано за умишлено престъпление и не трябва да страда от психическо разстройство, което се удостоверява с документ.

Динко Желев, търговец на оръжие: "Мога да ви кажа със сигурност, че хората, които притежават огнестрелно оръжие те имат по-силно развито самосъзнание. По-рядко влизат в конфликти. По-рядко го използват".

С нарастването на агресията на улицата расте и броят на хората, които се записват на курсове по самозащита. Красимир Цветанов е преподавател и специалист в областта на личната охрана, с над 30 годишен опит. Ето и съвета му.

Красимир Цветанов, заместник директор в колеж по охрана и сигурност: "На първо място човек трябва да подбира местата, където ходи. Защото ако те са тъмни и има много хора, или мястото е опасно, дори и да е тренирал много няма как да му помогне. Най-тънката граница е да имаш уменията да можеш да се справяш със ситуация и да не попадаш в нея. Неизбежната самоотбрана е крайната необходимост".

Затова и най-опитните в бойните спортове знаят старата самурайската мъдрост, че избегнатата битка е по-добра и от спечеленото сражение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан от Добрич за мечтата да създаваш шампиони, напук на мизерията
Йордан от Добрич за мечтата да създаваш шампиони, напук на мизерията
Прокуратурата с допълнителни въпроси за смъртта на Тодор от Враца
Прокуратурата с допълнителни въпроси за смъртта на Тодор от Враца