НОВИНИ

До 14 февруари е срокът за деклариране на данък "уикенд"

До 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират така наречения данък " уикенд" за служебните активи, ползвани и за лични нужди, напомнят от НАП. Икономисти предупреждават, че липсата на методика за изчисляване на времето, в което офиси, електроника и автомобили са ползвани и за лични нужди ще създаде проблеми.

Николай Минков
от Николай Минков
10:32, 07.02.2016
9086
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Всички регистрирани по ДДС фирми у нас вече са получили от НАП подробни указания как да изчисляват данък "уикенд", съобщиха от приходната агенция.

Над 250 000 са фирмите, регистрирани по ДДС у нас, които трябва да подадат декларация в НАП, в която да обяснят дали техните движими или недвижими активи се използват само за служебни цели или пък ги ползват и за лични нужди".

На фирмите се дава пълна свобода да изберат сами критериите, по които ще изчислят времето, в което ползват активите си и за лични нужди.

Калоян Станков - анализатор в Института за пазарна икономика: "Работодателите някак си ще налучкват какво очакват данъчните да видят. Ако данъчните не са съгласни с това, съответно може да има санкции".

При активи като компютри, лаптопи, таблети и смартфони е почти невъзможно да се изчисли времето, в което са ползвани само за фирмени нужди.

Калоян Станков - анализатор в Института за пазарна икономика: "Ако 15 мин. аз съм на ден във Фейсбук и си губя времето за лични цели, по какъв начин точно се определя този дял от времето - дали са 15 мин., дали е час , всеки ден от седмицата, веднъж в седмицата и т.н".


;

Хотелиерите също ще имат затруднения с данък "уикенд".

Калоян Станков - анализатор в Института за пазарна икономика: "Ако едната стая се използва за лични цели, съответно за нея няма да се възстановява данъчен кредит. Всичко, което е свързано с поддръжката на тази стая, например - ремонтни дейности, закупуване на нови електроуреди, за тези нужди няма да бъде възстановяван данъчен кредит. За всички останали стаи, които са свързани с отдаването под наем и съответно с търговска дейност, за тях ще бъде възстановен".

Когато обаче стаите се ползват смесено, тогава от НАП предлагат хотелиерите да отчитат времето, в което те са били отдадени на клиенти.

Собствениците на фирмени автомобили също трябва да ги декларират пред НАП.

Калоян Станков - анализатор в Института за пазарна икономика: "Със служебния автомобил е по различен случая, тъй като дори и времето от дома до работа не се признава като транспорт за фирмени цели. Оттам нататък ще трябва всеки, който използва служебен автомобил да има пътен лист, да обяснява къде е ходил, защо е ходил, какво е правил, това свързано ли е или не с дейността на фирмата".

От НАП уточняват, че разходите за служебен транспорт от дома до работа ще се признават само, ако са осъществени от специализиран автомобил, с предварително зададен курс и точно определени места за спиране.

Ако фирмите, регистрирани по ДДС се откажат и не подадат декларация в НАП, тогава от приходната агенция ще считат, че техните движими и недвижими активи се ползват само за лични нужди.

Ако срещнете проблем при изчисляване на данък "уикенд" или при неговото деклариране, можете да се обърнете към колцентъра на НАП на телефон 0700 18700.


Защо счетоводителите поискаха нов начин за определяне на данък "уикенд" вижте тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата с допълнителни въпроси за смъртта на Тодор от Враца
Прокуратурата с допълнителни въпроси за смъртта на Тодор от Враца
Реакции по света след изстрелването на ракета от Северна Корея
Реакции по света след изстрелването на ракета от Северна Корея