НОВИНИ

Втори ден продължава срещата на върха на ЕС в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз са в Брюксел на последната за годината среща на върха. Сред темите в първия ден на срещата бяха сътрудничеството в отбраната и миграцията. Също така бе потвърдена позицията за Ерусалим - Европейският съюз подкрепя принципа на двете държави при регулирането на кризата в Близкия изток. Ръководителите удължиха с шест месеца икономическите санкции срещу Русия. Днес срещата продължава с разговори за Брекзит и реформата в еврозоната. Още - от кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:45, 15.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Ябълката на раздора в първия ден от срещата на върха в Брюксел станаха задължителните квоти за разпределяне на мигрантите. Страните от Вишеградската четворка отказват за приемат мигранти, а вместо това унгарският премиер Виктор Орбан предложи четирите държава да инвестират 35 милиона евро в Африка за предотвратяване на миграцията. Позицията им предизвика остри реакции сред държавите от Западна Европа.

Марк Руте - премиер на Холандия: "Не може държави като Белгия, Холандия, Швеция и Германия да се опитат да решават всички проблеми, а други страни членки само да печелят от ЕС. Трябва да има солидарност".

Според българския премиер Бойко Борисов България трябва да балансира между различните гледни точки по въпросите за миграцията.

Бойко Борисов - премиер на България: "Ние къде сме? Спорът какъв е между Юнкер, Туск и съответно всички нас - колко пари и как да приемаме все повече и повече мигранти. Едни водят войните и ползват репарациите от петрол, а други ще се избием колко пари да дадем и колко мигранти да поемем. На народите в пограничните райони не им харесва и е пагубно за всяка политическа партия, която го подкрепи".

Очаква се днес лидерите да приемат проекта за насоки за преминаване към втория етап на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

Бойко Борисов: Аз все още считам, че нищо по Брекзит не е решено. Във вторник Мишел Барние ще е в София и ще говорим по детайлите, но след като все още няма пари и срокове и кога техническите споразумения ще влязат в сила. Аз това и миналия път бях скептик. Имаше малко еуфория и миналата седмица, че всичко върви добре и вчера ни попариха в общи линии. Нека да изчакаме, защото принципът, когато за всичко не сме се разбрали, значи за нищо не сме се разбрали е в пълна сила в този случай".

Друга тема от днешния ден ще е и реформата в еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са убити при нападения в Холандия
Двама души са убити при нападения в Холандия
На второ четене продължава гласуването за антикорупционния закон
На второ четене продължава гласуването за антикорупционния закон