НОВИНИ

Възможности за незрящите за досег с културното наследство

Хора с нарушено зрение опознават националните и световни паметници на културата чрез релефни карти. Графичните изображения дават възможност на незрящите да добият представа за облика на забележителностите. Картите се използват в училища за деца с нарушено зрение и дневни обучителни центрове.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
08:09, 02.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Релефните изображения са предпочитани от потребителите на Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив. Стефка Стойчева, която преподава компютри и брайл, губи зрението си като дете, но въпреки това се интересува от историята.

Стефка Стойчева: "Посещавала съм много забележителности в България, но едно е да отидеш, да ти разкажат, защото не можеш да опипаш нали, нещо, което е голямо като Мадарския конник, например. Когато го видях вече графично изобразено, съвсем различно".
Стефан Данчев - управител на Националния център за рехабилитация на слепи - Пловдив: "Работим съвместно, партньорски с Пловдивския исторически музей, където се стремим да направим достъпни предмети, които не могат да се пипнат".

В Италия има специални музеи, предназначени за незрящите. А достъпността до изкуството в България трябва да е въпрос на държавна политика, смятат хората с нарушено зрение. Рехабилитационният център в Пловдив осигурява материали и обучение по изкуства.

;

Елена е напълно лишена от зрение, но борави с глината с лекота.

Елена Дулчева: "Аз съм доволна от себе си... някак си този ден е едно удовлетворение, особено когато направим повечко неща".
Гинка Примова: "Аз мисля, че това е нормално да се занимаваме и да правим такива неща, но няма къде да ги покажем. Да видят хората, че и незрящите хора правят нещо".
Александрина Костова - програмен мениджър в Националния център за рехабилитация на слепи - Пловдив: "Ще имаме възможност да организираме такава изложба, като средства за материали. Ще бъдат осигурени от Агенцията за хората с увреждания".

Изложбата ще бъде представена през септември в пловдивска галерия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие с чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир (ВИДЕО)
Шествие с чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир (ВИДЕО)
Пожар изгори сръбската църква в Ню Йорк
Пожар изгори сръбската църква в Ню Йорк