НОВИНИ

Йенс Столтенберг: НАТО не се опитва да изолира Русия

НАТО не се стреми да изолира Русия след нападението срещу бивш руски разузнавач и дъщеря му във Великобритания миналия месец, но трябваше да реагира твърдо, за да покаже неодобрението си към Москва, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Миналата седмица НАТО изгони седем дипломати от руската мисия към алианса и ограничи максималния брой на делегацията от 30 на 20 души след нападението в Солсбъри, за което Западът обвинява Русия. Кремъл отрича да е замесен.

bnt avatar logo
от БТА
23:07, 04.04.2018
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
йенс столтенберг нато опитва изолира русия

„Ние продължаваме да се стремим към по-добри отношения с Русия, защото Русия е наш съсед ние не се стремим да я изолираме“, каза Столтенберг по време на посещение в университета в Отава.

Столтенберг изтъкна, че НАТО е разтревожена от все по-напористата Русия, която по думите му анексира Крим, дестабилизира Източна Украйна, подкрепя сирийския президент Башар Асад и се меси във вътрешните работи на други държави.

„Това е причината, поради която съюзниците и партньорите на НАТО реагираха по този начин след нападението в Солсбъри. Защото това не е единичен случай", отбелязва шефът на Алианса. „Това е една атака, извършена на фона на модел на поведение, което виждаме Русия да проявява от много години“, добави Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев връчи почетен знак навръх 80-годишния юбилей на Васил Михайлов
Румен Радев връчи почетен знак навръх 80-годишния юбилей на Васил Михайлов
96-годишният съпруг на британската кралица се възстановява след операция
96-годишният съпруг на британската кралица се възстановява след операция