НОВИНИ

Югозападното държавно предприятие със засилени проверки за добива на дървесина

Засилени проверки при транспортирането и добиването на дървесина извършват от Югозападното държавно предприятие. Само за седмица инспекторите са установили осем нарушения при превозването на дървен материал. Мобилни екипи има разположени на различни места в Благоевградска област.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
06:55, 05.07.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Едно от най- честите нарушения, които установяват проверяващите е несъответствие между това, което е записвано в документите и това, което се превозва в камионите.

инж. Юли Сираков, гл. експерт „Опазване на горските територии" ЮЗДП: Това означа, че например в дървата за огрев на товарния МПС има строителна дървесина, която е с по-висока цена и не се описва. Това носи до финансови загуби на държавните горски загуби. В пъти е разликата, ако стойността на дървата за огрев е между 60- 70 лв. Строителната дървесина е почти двойно.

Инспекторите следят и за разкрояването на дървесината, така че от отсечените дървета да се използва най- качествената част.

Иво Петров превозва дървен материал от Невестино за преработка в Разлог. Казва, че не се притеснява от проверките и че понякога дори му се случва да бъде спиран по няколко пъти на ден.

Иво Петров: Няма нужда от толкова контрол, вече не се краде. Няма смисъл от толкаво много пунктове или да са свързани, ако ме спрат на едно место, няма смисъл да ми губят времето на още три – четири места.

Ако бъде установено нарушение при превозването на дървесина, се извършва проверка и в сечището, където се добива тя. Най- често там се установява изсичане на дървета без горска контролна марка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци ще пътуват в нови автобуси, а цената на билета остава 1 лев
Варненци ще пътуват в нови автобуси, а цената на билета остава 1 лев
БСП иска предсрочно освобождаване на управителя на КЕВР Иван Иванов
БСП иска предсрочно освобождаване на управителя на КЕВР Иван Иванов