ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Юнашки тиган в Димитровград

bnt avatar logo от Автор: Ваня Петкова, Оператор: Кеворк Хазарян
A+ A-
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Над 1 200 порции коледен кебап бяха раздадени в Димитровград. Те бяха приготвени в най-големия тиган в България. Атракцията е част от традиционния кулинарен конкурс “Коледна трапеза”, организиран от общината. Приготвянето на юнашкия кепаб по стара...

Юнашки тиган в Димитровград

Над 1 200 порции коледен кебап бяха раздадени в Димитровград. Те бяха приготвени в най-големия тиган в България. Атракцията е част от традиционния кулинарен конкурс “Коледна трапеза”, организиран от общината.

Приготвянето на юнашкия кепаб по стара българска рецепта започна още рано сутринта на площада в Димитровград.

Ангел Ангелов, Национален тръст за съхраняване на културно-историческото наследвство в България: "Пропорциите са едно към гьотере, както казва народа, но 105 кг месо, 70 кг лук, 50 кг гъби, 20 кг грах, 20 кг царевица, 25 кг моркови."

Много от участниците бяха приготвили обредни пити.

Мария Стоилова: "Това е раждането на Христос в кошара, това е Йосиф, това е Мария, това са агънцата, Христос е тук като бебето."

82-годишната баба Минка разказва, че някога познавали времето по черупки от лук, пълни със сол, които оставяли на прозореца на Бъдни вечер. Те са 12, колкото са и месеците в годината.

Минка Ганева: "Като станат, идат, и проверят, в който месец е стопен солта, едра морска сол, в този месец вали дъжд."

Общо 90 участници демонстрираха своите рецепти, а жури оценяваше уменията им.

Иво Димов, кмет на община Димитровград: "Трябва да съхраним българските традиции, свързани с тези светли празници, да ги популяризимаме, това, което е предавано от поколение на поколение да го покажем и на по-младите хора."

Част от ястията бяха дарени на нуждаещи се хора чрез инициатива "Щедър хладилник".

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?