НОВИНИ

„За“ и „против“ създаването на автомобилна камара

Протест на превозвачи в София и в още 10 града на страната с искане да бъде върнат в парламента изтегления миналата седмица закон за създаване на автомобилна камара. Противниците на идеята, основно автобусни превозвачи, обвиниха своите колеги, че искат силово да регулират сектора. Ще продължат ли протестите и има ли шанс за обединение на бранша - обяснява Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
18:09, 04.07.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

80 автобуса и над 180 камиона протестираха днес в София в защита на закона за създаване на автомобилна камара. В ранния предиобед ТИР-ове блокираха дясната лента на бул. „Цариградско шосе“ след а 4-и километър, а автобуси изпълниха площада пред храм-паметника „ Св. Александър Невски“.

Стоян Спасов, шофьор на автобус Трябва да има някакви правила - това са карти, шайби , спазване на работното време. Почивката на шофьора е много важна, нощните курсове трябва да се правят от двама човека, не от един.

Освен в столицата, протести имаше и в още 10 български града.

В Пловдив се включиха над 50 камиони автобуси.

В Русе повече от 20 ТИР-а се подредиха в колона пред граничния пункт Дунав-Мост.

;

Противниците на автомобилната камара заявиха днес на пресконференция, че са против закона за нейното създаване и обвиниха организаторите на днешния протест, че манипулират обществото и защитават корпоративни интереси.

Магдалена Милтенова, Националното движение на автобусните превозвачи: Какви други правила те могат да направят? Свои собствени правила, с които да контролират хората в бранша. Това е всъщност темата на законопроекта, защото от него лъха на контрол и затова днес ние питаме целта каква е - обединението на бранша ли е или този протест цели просто да свалим правителството. Ние не можем да продължим до безкрайност.

Подкрепящите създаването на автомобилна камара отговориха така.

Илиян Филипов, Българска асоциация на сдружението на автомобилните превозвачи: Искаме да има обединени на бранша със Закон. По никакъв начин не е насочен против правителството.
;

Министрът на транспорта призова превозвачите да изгладят противоречията си.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Принципната ни позиция е, че ги призоваваме да се съберат и да си изяснят споровете и да се обединят, за нас е по-лесно, по-полезно и по-целесъобразно да работим с един субект, който представлява целия превозвачески бизнес в България. Това са спорове между тях в които ние нямаме как да се месим.

Законопроектът за автомобилната камара беше оттеглен миналата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом: Простихме се с историка проф. Божидар Димитров
Последно сбогом: Простихме се с историка проф. Божидар Димитров
Блокираните в пещера тайландски футболисти и треньорът им ще се учат на гмуркане
Блокираните в пещера тайландски футболисти и треньорът им ще се учат на гмуркане