Задържаха четирима мъже - експлоатирали сексуално деца чрез Фейсбук

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП задържаха четирима мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца. Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата

от БНТ
11:29, 02.08.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
задържаха четирима мъже експлоатирали сексуално деца фейсбук

За осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви мъжете са използвали основно Фейсбук, а след спечелване на доверието на невръстните, комуникация продължавала чрез чат приложения.

След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.

Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната: Бургас, София, Варна – един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен.

В хода на процесуалните действия в едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с множество снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас, предстои установяване самоличността на заснетите деца.

За задържания столичанин сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от агенцията за вътрешна сигурност на САЩ – Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението „KIK“ по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Къде са ремонтите по АМ Хемус?
Къде са ремонтите по АМ "Хемус"?
ЕС гласува кой да оглави МВФ
ЕС гласува кой да оглави МВФ