НОВИНИ

Задържаха четирима мъже - експлоатирали сексуално деца чрез Фейсбук

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП задържаха четирима мъже, занимавали се с онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца. Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата

задържаха четирима мъже експлоатирали сексуално деца фейсбук
bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 02.08.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

За осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви мъжете са използвали основно Фейсбук, а след спечелване на доверието на невръстните, комуникация продължавала чрез чат приложения.

След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.

Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната: Бургас, София, Варна – един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети - моряк, а четвъртият е безработен.

В хода на процесуалните действия в едно от иззетите устройства на моряка, служителите на ГДБОП установили няколко папки с множество снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас, предстои установяване самоличността на заснетите деца.

За задържания столичанин сигналът до антимафиотите бил получен от партньорите им от агенцията за вътрешна сигурност на САЩ – Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението „KIK“ по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на лятната ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде са ремонтите по АМ Хемус?
Къде са ремонтите по АМ "Хемус"?
ЕС гласува кой да оглави МВФ
ЕС гласува кой да оглави МВФ