САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Задържаха за 72 часа ръководителя на престъпната група за реекспорт на лекарства

Ръководителят на организираната престъпна група за незаконния реекспорт на скъпо струващи лекарства е задържан за 72 часа, а останалите 6-ма участници са с парична гаранция. Това съобщи на брифинг ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

от БГНЕС
11:14, 12.12.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
задържаха часа ръководителя престъпната група реекспорт лекарства
„В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства, които на този етап са достатъчни за привличане като обвиняеми на 7 лица. Едно от тях е привлечено като ръководител на организиране на организирана престъпна група, а останалите са обвинени за участие в престъпна група, извършваща престъпления с користна цел, данъчни престъпления и пране на пари. Лицето, което е ръководител на тази ОПГ от вчера е задържан за 72 часа. Има процесуалните основания за задържане под стража, по мнение на колегите. Има реална опасност лицето да се укрие и да извърши друго престъпление с оглед на това, че същият е подсъдим по 2 процеса пред Софийски районен съд за престъпление за измама и за данъчно престъпление пред Специализирания наказателен съд“, обясни Гешев.

За останалите 6 лица, освен за участие в организираната престъпна група, едно от лицата ще му бъде предявено обвинение и за пране на пари. Същият е държал сума около 500 000 в евро и лв., придобити в резултат на престъпления. „6-те лица са с парична гаранция от 20 000 до 50 000 лв.“, уточни Гешев.

Отделно 30 аптеки и 3 болници се проверяват. Вероятно кръгът им ще се разширява, тъй като има данни за още аптеки и болници, които да бъдат проверени.

Иван Гешев обясни, че тези лица са се занимавали с паралелния износ на лекарства, а зареждането се е осъществявало от множество аптеки и болнични заведения.

„Нямаме обвиняеми от болници и аптеки, но ако констатираме нарушения там, лица ще бъдат подложени под наказателна отговорност. Лекарствата са изнасяни най-вероятно чрез документи с невярно съдържание и не са стигали до съответните пациенти. Тези аптеки и болници нямат право да търгуват с търговци на лекарства. Тяхната цел е да осигурят лечението и лекарствата да стигнат до съответния пациент. Проверяваните болници и аптеки няма да посочим конкретно, но са смесени. 3 са проверяваните болници. Има и частни, общински и държавни.“, заяви Гешев.

Той поясни, че износът на лекарства не е незаконен, ако те са придобити по законов начин, но тези лекарства не са били придобити по този начин. „Използвани са всякакви начини от различни източници-внос от Турция, аптеки, болници, за осигуряване на лекарства и е осъществяван износът. Намерени са лекарства от Турция, които нямат логично обяснение защо са в България, освен, че са контрабанда“, допълни той.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че не е изчерпан кръгът на обвиняемите лица.

Би било много самонадеяно да твърдим, че сме хванали всички хора, занимаващи се с подобен род дейност, каза от своя страна зам.-директорът на ГДБОП Стефан Джолев.

Главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров разясни, че от различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от обекти извън аптечната мрежа, от посредници или дилъри на лекарства, които обикалят и изкупуват, не по предназначение лекарства.

„Голям брой книжки от НЗОК се съхраняват от лице и очевидно тези лекарства не стигат до пациентите. Лекарствата от незаконния износ са инсулин-и, за артрит, астматични лекарства и онкологични лекарства“, уточни той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Български специалисти разработиха мобилно приложение за диабетици
Български специалисти разработиха мобилно приложение за диабетици
Как да разберем дали коледната украса е безопасна?
Как да разберем дали коледната украса е безопасна?