НОВИНИ

Започна съвместната летателна тренировка "Тракийска звезда 2016"

Започна съвместната летателна тренировка "Тракийска звезда 2016", съобщиха от Командването на Военновъздушните сили /ВВС/. В учението участват сили и средства от ВВС - авиобаза "Граф Игнатиево", 144-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния - САЩ, ВВС на Румъния и ВВС на Гърция. Тренировката ще се състои във въздушното пространство на България.

bnt avatar logo
от БТА
14:36, 11.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
започна съвместната летателна тренировка тракийска звезда 2016

Тренировъчни полети ще се изпълняват в периода от днес до 22 юли. От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобазата "Граф Игнатиево", L-39ZA от учебната авиационна група в Долна Митрополия, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобазата "Крумово", С-27J Spartan от авиобазата "Враждебна", както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

В тренировката участват 12 изтребителя F-15 C/D от 144-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния - САЩ, от ВВС на Румъния - МиГ-21 Lancer, и от ВВС на Гърция - F-16. Тя е част от Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2016 година. Общ ръководител на летателната тренировка е заместник-командирът на ВВС - бригаден генерал Анатолий Кръстев, а ръководител е командирът на военното формирование 28 000 - Граф Игнатиево, бригаден генерал Иван Лалов.

Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в операции под егидата на НАТО и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятното кино на БНТ тази вечер е в Кресна
Лятното кино на БНТ тази вечер е в Кресна
Видео след края на Евро2016 трогна света
Видео след края на Евро2016 трогна света