НОВИНИ

Започва историческата визита на Барак Обама в Куба

Днес започва историческата визита на американския президент Барак Обама в Куба. Това ще е първото посещение на американски държавен глава за близо 90 години.Още за очакванията, с които е натоварен този исторически ден разказва кореспондентът на БНР Младен Петков.

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 20.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Обама изпрати ясен сигнал, че иска да остави в миналото Студената Война. Преди година около посещението си в Панама, при което стисна ръката на колегата си Раул Кастро, той заяви, че няма намерение да продължава битки, започнали още преди раждането му.

Двудневната визита в Куба е манифеста на намеренията му за нормализиране на връзките между бившите врагове.

Въпреки критиката от някои републиканци, които в стъпката виждат одобрение за режим, нарушаващ човешките права, според допитванията повечето американци подкрепят възобновените дипломатически отношения.

Така преобладаващите настроения относно събитието са позитивни.

Фокусът е върху промените, които включват падането на рестрикциите за пътуване до Куба, новите възможности за бизнеса и неща като възобновяването на пряката пощенска услуга между Америка и съседката й.

Докато някои възрастни кубинци не вярват, че бивши врагове могат да станат приятели, новото поколение гледа с надежда.

В началото на месеца популярната диджей формация Major Lazer, известна с карибските си ритми, бе първата американска поп банда, изнесла концерт след промяната. Групата представи безплатно шоу пред стотици хиляди младежи в близост до посолството на САЩ.

Именно младите ще са един от адресатите на посещението на Обама.

Американският президент пътува в компанията на съпругата си Мишел Обама и двете си дъщери Саша и Малия. Той ще се срещне с президента Раул Кастро, кубински дисиденти и активисти за защита на човешките права.

В програмата му са включени още телевизионна реч и присъствие на приятелски бейзболен мач между националния отбор на Куба и тима от Флорида The Tampa Bay Rays.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загинаха 14 студенти при катастрофа на автобус в Испания
Загинаха 14 студенти при катастрофа на автобус в Испания
Репортерски поглед:  Да те осъдят, защото си се отказал да продаваш жилището си
Репортерски поглед: Да те осъдят, защото си се отказал да продаваш жилището си