Започва проверка по случая с наказваното дете в Пловдив

Напрежение в детска градина в Пловдив. Проверка на общината ще установява дали петгодишно дете е наказвано системно от помощник-възпитател. В същото време родители на деца от групата обвиняват директора на градината в натиск върху персонала и защитават възпитателката. В момента детето не посещава детската градина.

от Галена Паскова
18:11, 06.11.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

За напрежението в детска градина „Мир" в пловдивския район „Западен" стана ясно след подадени сигнали до община Пловдив и Инспектората по образование от родители на деца. Част от майките са категорични, че поведението на момчето е било неглижирано от родителите му.

Борислава Колева: Откакто е започнал в градината, сме имали проблеми с агресия от страна на детето и с липса на реакция от страна на родителите.
Елена Генева: Моето дете беше с ударена глава, друго с изкарана ръка, но всички ние замълчахме, давахме шанс на родителите.

Преди две седмици детето е било наказано от помощник-възпитателката Стефка Табакова, след като е отказало да спи и е скачало върху леглото. Заради това е било оставено да седи на стол, докато другите деца се хранели. Ще се доказва и случай, в който момчето било накарано да почисти в тоалетната, след като е накъсало хартия.

Майката на петгодишното дете отказа да застане пред камерата ни. По телефона тя заяви, че семейството изключително емоционално е преживяло случилото се и не желаят да бъдат замесвани.

Потърсихме директорката Светлана Джаникян, но се оказа, че тя е в болнични, а помощник-възпитателката нямала право да говори.

БНТ: На работа ли е г-жа Стефка Табакова, която е помощник-възпитател? -

Неделка Ушева - и.д. заместник-директор на детската градина: Да, тя в момента е на работа. Изпълнява си съвестно задълженията.

БНТ: Може ли да говорим с нея?

Неделка Ушева - и.д. заместник-директор на детската градина: Няма как да говорите преди да приключи проверката по случая.

От Община Пловдив започнаха проверка в градината.

Стефан Стоянов - зам.-кмет по образование в община Пловдив: Нямаме право да унижаваме децата и нямаме право да ги наказваме по такъв начин, за какъвто се говори в част от жалбите, а от друга страна и директорът и старшите учители са длъжни да осигурят максимално добра среда за работа.

Ако се установи, че директорката е допуснала грешка, тя ще бъде санкционирана.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът и министри подкрепиха кампания за насърчаване на донорството
Премиерът и министри подкрепиха кампания за насърчаване на донорството
Френската кинозвезда Катрин Деньов е претърпяла исхемичен инсулт
Френската кинозвезда Катрин Деньов е претърпяла исхемичен инсулт