НОВИНИ

Започва тридневното посещение на Макрон в САЩ

След минути се очаква френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит да пристигнат на тридневно държавно посещение в САЩ. Макрон носи като подарък фиданка от дъб, като символ на здравите връзки между двете страни. Посещението е след визитата на Доналд Тръмп в Париж миналата година. Кои са допирните точки и различията между двамата президенти - разказва Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:53, 23.04.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

25 май 2017 г.:

Първото и особено силно ръкостискане между Макрон и Тръмп беше в резиденцията на американския посланик в Брюксел през май 2017 г. Двамата се срещнаха в рамките на срещата на НАТО.Тогава жестът беше особено впечатляващ на фона на отказа на Тръмп да се ръкува с Ангела Меркел.

„Двамата имаме силни лични отношения“, сподели Макрон в интервю на английски, ден преди да пристигне в Белия дом.

Еманюел Макрон, президент на Франция: И двамата не сме част от класическата политическа система. Ние сме на едно мнение по някои критични теми като войната с тероризма и имаме много силни лични отношения, базирани на различни срещи, особено по време на визитата на президента във Франция за Деня на Бастилията през 2017 г.
;

Месеци след бляскавия прием на семейство Тръмп в Париж, събитията поставят на изпитания двустранните отношения.

Париж и Вашингтон ще обсъждат борбата с тероризма, сделката с Иран, Сирия и не на последно място търговския спор заради митата.
Борбата с тероризма, главно с „Ислямска държава“, е приоритет и за двете страни, но Макрон ще се опита да убеди домакина си да остави американските военни в Сирия, въпреки обещанието на Тръмп да ги изтегли.

Сделката с Иран за ядрената му програма разделя двамата президенти - Тръмп смята споразумението за „ужасно“ и постави на европейците ултиматум до 10 май за промени. За Макрон иранската сделка не е съвършена, но по-добра за момента няма.

Освен климата, търговията е другата ябълка на раздора. Доналд Тръмп освободи европейците от новите мита за стоманата и алуминия до 1 май. След това предстоят преговори.

;
Бертран Бади, експерт по международни въпроси: Обзалагам се, че Макрон не иска френско-американска криза. Това е рисковано, защото Тръмп не е нито Обама, нито Джордж Буш - младши.

Според френския политолог, Макрон се стреми да заеме мястото на Великобритания като привилигерован партньор на Америка.

Също като Валери Жискар Д'Естен през 76 та, Макрон ще говори на английски пред американския Конгрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славчо Атанасов:Последните години по стадионите се получиха много неприятни неща
Славчо Атанасов:Последните години по стадионите се получиха много неприятни неща
ДРУГИТЕ новини: Писмо с дрон
ДРУГИТЕ новини: Писмо с дрон