НОВИНИ

Започва връщането на нелегалните мигранти в Турция

Започва прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция, целящо спиране на потока от нелегални мигранти към Европа. Сделката предвижда бежанците, достигнали бреговете на Гърция нелегално след 20 март, да бъдат върнати обратно в Турция, освен ако не получат убежище в Гърция.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:51, 04.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

В замяна на помощта при справянето с мигрантската криза Европейският съюз предложи на Турция финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в общността.

Споразумението постановява също, че за всеки сирийски бежанец, който бъде върнат от гръцките острови в Турция, друг сириец от Турция ще бъде заселен в някоя страна членка на Европейския съюз.

Днес Европейската комисия ще анонсира по колко сирийски бежанци от Турция ще приеме всяка държава от общността. Според гръцките медии властите в страната са подготвили досега над 4 000 мигранти, които са включени в списъка за реадмисия в Турция.

Множество международни анализатори вече коментираха, че Турция не изглежда подготвена за голям поток от върнати бежанци, а приемните лагери още не са построени.

Стотици жители на град Дикили, където се предвижда да бъде изграден един от пунктовете за регистрация на върнатите мигранти, протестираха в събота срещу правителствените планове, опасявайки се, че това ще се отрази върху икономиката, туризма и сигурността в техния град.

Бежанците също протестират активно срещу принудителното им връщане на турска територия. Наблюдатели на международни правозащитни организации ще пристигнат днес на гръцките острови Лесбос и Хиос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цялата информация по изтеклите данни от Панама ще бъде публикувана през май
Цялата информация по изтеклите данни от Панама ще бъде публикувана през май
Болници без софтуер за връзка с НЗОК
Болници без софтуер за връзка с НЗОК