НОВИНИ

Застой на пазара на земеделска продукция в Русенско заради АЧС

Застой на пазара на земеделска продукция в Русенския регион. От близо месец, с първите случаи на африканска чума в областта, няма продажби на пшеница, не се правят и сделки "на зелено" за царевица и слънчоглед. Стопаните са притеснени, че ако не успеят да реализират вече прибраната продукция, за следващата няма да имат място. Не е ясно и кога отново ще заработят свинекомплексите, които доскоро са снабдявали с фураж.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
13:22, 25.08.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Йордан Тодоров обработва в Бръшлен 12 000 дка земя. През юни продал около 1200 тона пшеница на свинекомплекса в селото, което е 1/3 от произведеното. След това обаче, заради африканската чума по свинете, в предприятието бяха унищожени всички животни и то спря да работи.

Йордан Тодоров - председател на кооперацията в с. Бръшлен: Голямо количество като бройка се унищожиха в страната. Все пак те бяха един потенциален купувач на зърно. Пшеницата падна на 275 лева при положение, че имаше 305 лева за доброкачествена пшеница. Но истината е, че даже и на тези цени в момента реално търсене на пазара няма.

Йордан Тодоров не изключва и варианта да се спекулира с Африканската чума, за да се понижи цената на продукцията.

Йордан Тодоров - председател на кооперацията в с. Бръшлен: Опасенията са, че в царевицата се крие една от потенциалните опасности за чумата в резултат на дивите животни, но всички казват, че след определен период от време, когато се съхрани продукцията, вирусът се загубва.

Складовете обаче трябва да се освободят от пшеницата, за да има място за царевицата и слънчогледа. Ако това не стане, ще трябва да се търсят нови помещения, което означава допълнителни разходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария в ТЕЦ - Перник замърси р. Струма
Авария в ТЕЦ - Перник замърси р. Струма
Мобилни бюра по труда за малките населени места в страната
Мобилни бюра по труда за малките населени места в страната