НОВИНИ

Завърши срещата на върха за ядрена сигурност

Четвъртата среща на върха за ядрената сигурност ще бъде последна, стана ясно от комюникето, разпространено от Белия дом. На форума, който се проведе от 31 март до 1 април във Вашингтон, представители на около 50 страни потвърдиха ангажимента си към целите на ядреното разоръжаване. Те изказаха решимост да не допуснат недържавни сили да се сдобият с ядрени материали, които да използват със зла умисъл.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:17, 02.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

За момента терористите нямат възможности за ядрена атака, но заплахата остава и тя трябва да бъде предотвратена, каза в края на срещата на върха за ядрената сигурност американският президент Барак Обама.

Барак Обама, президент на САЩ
"За щастие нито една терористична групировка не е успяла да се сдобие с ядрено средство. С работата си трябва да направим всичко, за да предотвратим това. Така нашите държави ще останат обединени срещу най-активната терористична мрежа в момента - това е Ислямска държава".

Обама постави акцент върху обмена на разузнавателна информация за осуетяване на терористични атаки, и подчерта, че общите действия срещу тероризма дават резултати.

Барак Обама, президент на САЩ
"В Сирия и Ирак Ислямска държава продължава да губи територии. Това е добрата новина. Нашата коалиция премахва нейни водачи, включително онези, които замислят атаки навън. Те губят петролна инфраструктура и доходи. Бойният дух спада".

Участниците в срещата на върха приеха план за действие и решиха да бъде създадена Контактна група за ядрена сигурност с експерти от високо ниво от над 30 страни. Групата ще осигури реализирането на решенията от форума. В нея ще участват и представители на ООН и Интерпол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден за информираност за аутизма
Световен ден за информираност за аутизма
Пеещите фонтани бликват отново в Пловдив
Пеещите фонтани бликват отново в Пловдив