НОВИНИ

Необичайните протести

Ако е вярно, че приятели по вкус и цвят няма, това обяснява и защо по света хората протестират по буквално всякакви поводи. В следващото видео събрахме най-колоритните протести за последните години.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:01, 02.04.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Да ги познаем по протеста. Те са различни, за някои странни, за други просто хора, които намират свой начин да изразят мнението си. Като членовете на британската политическа Партия на справедливостта за мъжете и момчетата и на жените, които ги обичат. В края на миналата година те се изправиха на протест пред парламента в Лондон срещу обрязването като го обявиха за варварско незаконно нарушение на човешките права.

А правата на свободното обличане на жените защитават тези активистки в Канада. Историята започва в Торонто през 2011 г., когато местен полицай заявил на лекция в Йоркския университет, че за да не бъдат нападани, жените не трябва да се обличат като уличници. На някои изявлението се стори крайно и провокира протестни шествия в опит да се даде точно определение на думата "уличница". И така от няколко години насам.

Подобна провокативна слава придоби и феминисткото движение "Фемен", чиито активистки се прочуха с голите си политически протести.

Протестите на "Фемен" винаги завършват с арести и зрители.

В Осло феминистки също организираха необичаен протест. Преди година те се обявиха срещу премиерата в Норвегия на филма "50 нюанса сиво", защото според тях той прославя насилието над жени. Но ако имаше класация на странните протести, можеби този щеше да я оглави. В Париж художничката и активистка Алис Нюстед вися на витрина с куки , забодени в собствената й плът, в образа на акула в продължение на 15 минути в протест срещу улова на акули.

Незабравим за мнозина ще остане и протестът срещу решението на американските власти да пуснат разузнавателен балон по американо-канадската граница, с който да бъдат засичани нарушители. Недоволни, че ги следят, преди 5 години около 200 канадци събуха панталоните си с идеята, че и този жест ще бъде заснет от балона.

Едва ли някой обаче може да надмине по колорит протестите на европейските фермери. Когато изливат недоволството си от европейските регулации и субсидиране, те често превръщат района на Европейската комисия в Брюксел в истински обор.

Но в крайна сметка протестите нали са и за това - да бъдат видени и чути. Още по-добре, ако доведат и до промяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите между успеха и провала
Протестите между успеха и провала
Специализираният съд гледа днес мерките на арестуваните инспектори от ДАИ
Специализираният съд гледа днес мерките на арестуваните инспектори от ДАИ