НОВИНИ

Жеги и бури измъчват Европа

Въпреки горещините през деня, следобяд в София се изля пороен дъжд с градушка. След горещата вълна, наречена „Луцифер“, силни бури се разразиха и в части от Централна Европа и Балканите, като на места предизвикаха наводнения. В Северна Италия през почивните дни има четири жертви. В други европейски държави също има райони в бедствено положение.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:41, 07.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

АВСТРИЯ

Трима души загинаха през последните дни в Австрия, където горещините бяха последвани от порои и гръмотевични бури. Лошото време обхвана главно провинциите Щирия, Тирол и Каринтия. Много реки преляха от обилните дъждове, а очевидци разказват, че щетите са много.

Очевидец: Щетите са огромни. Водата донесе около 20-30 хиляди кубически метра отломки и дървета и те блокираха пътя.

Много райони са залети от вода и кални свлачища. Стотици спасители и пожарникари работиха без почивка. И днес около 800 домакинства са без електричество.

;

СЪРБИЯ

След необичайните горещини в много части на Сърбия температурите спаднаха с 10-15 градуса. Заваляха дъждове, придружени от силен вятър. В някои райони на страната има предупреждения за опасност от наводнения.

;

РУМЪНИЯ

Бури с градушки нанесоха сериозни щети в много райони на Румъния, където също имаше непоносими жеги.

Пострадал: Бурята беше впечатляваща, прекърши дървета. Градушката съсипа бараката ми, а също лозето, царевичната нива.

12 души са спасени от водите на буйна река. Пожарникари отводняваха къщи и градини.

;

СИЦИЛИЯ, ИТАЛИЯ

Пожарникарите работят всеотдайно при всякакви бедствия.

Но в Сицилия 15 доброволци събудили подозрения, тъй като били викани по-често да гасят пожари. Така са изкарвали повече пари, а заплащането е по 10 евро на час. Има данни, че са предизвиквали умишлени палежи и са карали свои близки да набират спешния номер. Командирът на бригадата е под домашен арест и тече следствие.

;

СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

Въпреки горещините през деня, следобед в София се изля пороен дъжд с градушка. 40-годишен работник на строителен обект на бул. „България“ беше ударен от мълния и почина по-късно в болница Света София. Десетки сигнали са получени в Столичната община за паднали дървета и клони и запушени шахти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 чужденци играха български хора високо в Рила
Над 30 чужденци играха български хора високо в Рила
Откраднаха ценна апаратура от резервата „Сребърна“
Откраднаха ценна апаратура от резервата „Сребърна“