НОВИНИ

Жертва на отравяне с Новичок беше приет от руския посланик в Лондон

Жертвата на отравяне с Новичок Чарли Роули беше приет от руския посланик в Лондон и след разговорите заяви, че не е получил отговори на въпросите си. Срещата, организирана от вестник Сънди Мирър продължи час и половина. Руски медии пък посочиха, че Роули е поставил въпроси, на които не е получил отговори от британските власти.

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 07.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Исках просто да попитам "Защо страната Ви уби приятелката ми", но не получих отговор, само руска пропаганда, казва Чарли Роули пред "Сънди Мирър" след срещата, на която беше и брат му Матю. Според потърпевшия, посланик Александър Яковенко е подчертал, че токсичната субстанция не е била руски Новичок, защото има оцелели. Продължавам да мисля, че нападението е дело на Русия, казва Роули пред "Сънди Мирър".

Александър Яковенко - посланик на Русия във Великобритания: Хората просто искат да разберат истината. Не бяха настроени негативно към Русия.

45-годишният Чарли Роули и приятелката му Даун Стърджис на 44 години, бяха открити в критично състояние на 30 юни край Солсбъри. Двамата са били изложени на Новичок от флакон, който Чарли намерил и помислил за парфюм. Г-жа Стърджис, майка на три деца, почина в болница след няколко дни, Чарли Роули беше изписан на 20 юли.

Александър Яковенко: Казах им откровено, че имаме много въпроси за кремирането на г-жа Стърджис, защото така са премахнати всякакви улики.

Роули и Стърджис пострадаха почти четири месеца след отравянето на бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солбсъри. Семейството се възстанови след седмици в болница. Лондон обвинява руските власти в покушение чрез бойното отровно вещество "Новичок", а през септември посочи като преки извършители двама агенти от руското военно разузнаване. Москва отрича вина и твърди, че двамата заподозрени са цивилни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как мостът Вашку да Гама променя живота в Лисабон?
Как мостът "Вашку да Гама" променя живота в Лисабон?
18 поредна демонстрация в Белград срещу президента Александър Вучич
18 поредна демонстрация в Белград срещу президента Александър Вучич