НОВИНИ

Зоран Заев: Очаквам сътрудничество с България във всяка област

България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път, не само с постигнатото от нея, но и с грешките, които е допуснала, за да не ги правим и ние. Това заяви на среща със журналисти македонският премиер Зоран Заев. В Македония има сериозна обществена подкрепа за присъединяване към ЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:10, 21.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
зоран заев очаквам сътрудничество българия всяка област

Заев уточни, че между двете страни е имало „дълъг период на хладни отношения", според него по политически причини, който смята, че вчера е приключил.

На среща с българския премиер Бойко Борисов и в присъствието на двамата министри на външните работи вчера са били обсъдени четирите отворени сегмента от договора за добросъседство. Трите са били окончателно затворени, останал е един, който Заев се надява да бъде решен „на едно кафе“ между двамата премиери и кабинетите.

Заев подчерта значението на реализирането на транспортния коридор №8, който ще премахне позитивните тенденции, които в момента са притежание на коридор №10 или север-юг, и ще открие перспективите за всякакъв вид икономическо сътрудничество. Това би помогнало за раздвижване бизнеса.

Македонският премиер нееднократно подчерта значението на добрите позиции, които България има в Европейския съюз и изрази надеждата си, че през 2018 г. Македония ще получи дата за началото за преговори за присъединяване към ЕС.

Македония се надява и на положителни крачки по проблема, който „Гърция го има с нашето име“. Заев отбеляза, че в Македония е имало разочарование от дългото поставяне на страната в чакалнята на ЕС. И изрази очакванията си страната му да получи поддръжка от съседите си – особено от тези, които са членки на НАТО и ЕС.

Заев изрази очакванията си за сътрудничество във всяка сфера между България и Македония: „Очаквам много спортни и културни прояви, увеличен брой търговски договори, което ще означава повишаване качеството на живота.“ Македонският премиер изрази значението на енергийния сектор на България за Македония – Скопие внася 40% от електричеството, от които голяма част идват от България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силистренци са готови на протест заради неасфалтирани улици
Силистренци са готови на протест заради неасфалтирани улици
Червената стена вече е сред одобрените от ЮНЕСКО резервати
"Червената стена" вече е сред одобрените от ЮНЕСКО резервати