НОВИНИ

16-годишна рускиня отстрани Онс Жабер от Australian Open

Мария Тимофеева пък елиминира шампионката от 2018 година Каролин Вожняцки

Мира Андреева
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:22, 17.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

16-годишната Мира Андреева записа най-големия успех в кариерата си. Рускинята се класира за третия кръг на тенис турнира в Мелбърн Australian Open, след като победи световната №6 Онс Жабур с 6-0, 6-2. По този начин тийнейджърката записа и първи успех над тенисистка от Топ 10.

Миналата година Андреева игра финал на турнира при девойките, в който загуби от Алина Корнеева, а сега само за 54 минути надигра трикратна финалистка в Големия шлем.

„Бях много притеснена преди мача, защото Онс е мое вдъхновение, заради начина, по който играе. В първия сет играх невероятен тенис. Признавам си, че не съм очаквала такова нещо от себе си. Исках просто да изляза и за втори път в живота си да играя на големия корт“, призна Андреева.

В първия сет 16-годишната тенисистка загуби само 8 точки, а накрая завърши срещата с 85% спечелени точки на първи сервис.

Андреева е втората най-млада тенисистка в Откритата ера, която на турнир от Големия шлем губи три или по-малко гейма срещу опонентка от топ 10. Първата е Йелена Докич, която на Уимбълдън през 1999 година елиминира тогавашната №1 Мартина Хингис с 6-0, 6-2.

Тийнейджърката, която към момента се намира на 47-о място в ранглистата, ще срещне една измежду Диян Пари и сънародничката си Камила Рахимова в следващия кръг от надпреварата.

По-късно днес Мира и Виктория Томова трябва да играят мач на двойки срещу Блинкова и Саснович. Двубоят е насрочен за 10:10 часа българско време.

Друга рускиня - квалификантката Мария Тимофеева също е в трети кръг, след като елиминира шампионката от 2018 година Каролин Вожняцки с 1:6, 6:4, 6:1.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел разговаря с помощник държавния секретар на САЩ
Мария Габриел разговаря с помощник държавния секретар на САЩ
Идентифициране, съхранение и оползотворяване на опасни отпадъци
Идентифициране, съхранение и оползотворяване на опасни отпадъци