НОВИНИ

20 години след трагедията в Лим - има ли още пробойни в правилата за училищните екскурзии?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Зорница Илиева
20:50, 07.04.2024
Чете се за: 08:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тази седмица си спомнихме за трагедията в Лим. Преди 20 години при катастрофа в Черна гора загинаха 12 деца. След това родители и учители направиха всичко възможно законодателството за ученическите екскурзии, да гарантира безопасността на децата. Годишнината от катастрофата е повод да прегледаме отново практиките в екскурзиите. Оказва се, че все пак са допуснати изключения от правилата, а наредбата не е адаптирана към новите закони.

На 4 април 2004 година деца от Свищов се връщат от ученическа екскурзия в Дубровник. Пътуват през нощта, в дъжда, в тъмното. Шофьорът губи управление и старият автобус се обръща в придошлите, ледени води на река Лим. Загиват 12 деца.

Държавата беше в траур, но скоро разбрахме, че безхаберие, пропуски в закони и наредби са сред причините за трагедията. Туроператорът e подписал договор не с училището, а с една от учителките като физическо лице. За да се спестят пари от нощувки, децата спели в автобуса по време на нощните преходи. Освен учителите, в автобуса нерегламентирано пътували и други възрастни лица. Почернените родители платиха цената на тези грешки. И веднага започнаха битката да поправят пропуските в закона, заради нашите деца.

"Като стана катастрофата, ние не знаехме къде се намира това нещо. Аз като ми казаха Биело поле, Приеполе, аз се чудя на картата къде да го търся, къде се намира. МВР нямаше телефон, на който да ни осведомят какво става. Вследствие на тази катастрофа сега вече Министерството на външните работи има такъв телефон. Ние събирахме информация кой откъдето намери и както намери. Наши родители оттук бяха в Черна гора, бяха там в реката, за да вадят автобуса, за да покажат, че автобусът може да се извади. В същото време ние оттук правихме някаква координация между различните институции, защото нямаше такова звено, впоследствие се появи", разказа Георги Манзаров – баща на Юлиян Манзаров.

Стана ясно, че има спешна нужда от промяна в организирането на ученическите екскурзии - в контрола, в реда, в остарелите наредби. С тази задача се заеха семействата на ангелите от Лим.

"Благодарение на нашите усилия станаха промени в два закона. Единият е за ученическите превози, а другият за самите транспортни средства - да бъдат релевантни на екскурзиите, да не са стари автобуси. И с течение на времето, може би под давление на туроператорски фирми и транспортни фирми, няколко пъти се опитаха да направят промени в закона и пак да върнат старото положение, но ние своевременно научавахме за тези опити и те не се осъществиха - слава богу! Не ми дава мира това, че в България първо трябва нещо да се случи и след това институциите да реагират по някакъв начин, когато, естествено, вече е късно", каза Петко Петков – баща на Боряна Петкова.

"Предполагам, че забраната за нощните пътувания, за която се борихме, ще допринесе за по-добри резултати при детски екскурзии, при такива организации, в които са въвлечени деца и няма да има повече такива инциденти. Но всичко друго си е същото за нас. Тежко", сподели Тодор Братов – баща на Тони.

С усилията на родителите на загиналите деца след 2004 г. се променя Законът за автобусните превози, забраняват се нощните преходи и се изменя Наредбата за реда и организацията на ученическите пътувания. За последно правилата са актуализирани през 2016 година.

"Сериозно се затегна режимът след 2004 година. Изисква се, разбира се, да бъдат подготвени договори за пътувания между туроператора и съответното училище. Към този договор се прилага лиценз на туристическата фирма, прилага се задължително лиценз на транспортната фирма, както и съответните изисквания към транспортните фирми – технически преглед, категоризацията е задължителна за автобусите, които возят ученици. Застраховките, които се правят и декларации, които родителите подписват, че са съгласни децата им да пътуват за съответния период към съответна дестинация", каза Снежана Стефанова – управител на туристическа фирма.

Според наредбата учениците могат да ходят организирано на еднодневни и многодневни екскурзии у нас и в чужбина.

"В крайна сметка ние трябва да сме отговорни и то към живота и здравето на децата, на колегите, изобщо на всички. Така че може би това е – отговорността на всички по веригата, ангажирани с туристическите превози на деца и ученици", коментира Надя Владимирова – директор на ОУ "Димитър Благоев".

Сега е пролетната ваканция и хиляди ученици са на екскурзия. Синът на Силвия Ненкова от Велико Търново е на зелено училище в Пампорово. Екскурзията е организирана така, че всички родители са спокойни.

"Първо обсъдихме офертите на родителска среща с родителите, учителите на класа ни, с директора и зам.-директорката. Аз съм напълно спокойна. Моето дете няма личен телефон, но винаги имаме телефон на класния ръководител, вайбър връзка също, имаме направена група на класа, където по всяко едно време може да ни бъде предадена информация за децата. Автобусът е във видимо добро състояние, както вътре, така и отвън", каза Силвия Ненкова.

Еднодневните екскурзии, неясно защо, са извън този строг регламент. Училищата или учителите могат да наемат директно транспорт и така отпадат доста от изискванията, които туроператорите и транспортите фирми са длъжни да спазват. Към техническото състояние на автобуса и към правоспособността на шофьорите. И логично се стигна до инцидент, който можеше да има последици, подобни на тези в Лим.

Очевидно трябва да има повече контрол в еднодневните екскурзии. И при толкова много инциденти е немислимо да се допускат подобни пропуски. Да не говорим, че наредбата за ученически екскурзии отдавна е остаряла и далеч не следва промените в закона и европейските директиви. А и в този си вид, тя не дава достатъчно гаранции за сигурността на децата.

20 години по-късно родителите на загиналите в Лим деца продължават да следят и да отстояват правата на нашите деца. Настояват за още промени, които да затегнат контрола, да забранят екскурзиите в чужбина за малките ученици, да няма нощни преходи при никакви обстоятелства, да има много по-сериозни глоби за нарушителите.

Ясно е, че колкото строгите изисквания и контролът правят ученическите екскурзии непостижим лукс, много родители и често са склонни да прибягнат до нерегламентирани екскурзии. Защото има деца, които никога не са излизали от родните си места. Силен аргумент, който тежи сериозно в уравнението с екскурзиите. И в тази дискусия е крайно време да се включи и Министерството на образованието и както в повечето европейски страни да осигури повече финансиране и да отвори базите си за децата.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният ни отбор по футбол за девойки до 16 г. спечели Турнира на УЕФА за развитие в Малта
Националният ни отбор по футбол за девойки до 16 г. спечели Турнира на УЕФА за развитие в Малта
Марияна Узунова зае четвърто място при девойките на европейското първенство по скокове на батут в Португалия
Марияна Узунова зае четвърто място при девойките на европейското първенство по скокове на батут в Португалия